Martelaarsstad Aarschot solidair met Oekraine

Aarschot werd zelf ooit gruwelijk geconfronteerd met de gevolgen van een oorlog. De stad is een van de zeven Belgische martelaarssteden, samen met Andenne, Dendermonde, Dinant, Leuven, Tamines en Visé.

Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten is dat één van de redenen waarom de inwoners van Aarschot massaal reageerden op de oproep om als opvanggezin te fungeren voor Oekraïense vluchtelingen.

Zeer veel solidariteit

Op dinsdagavond 15 maart organiseerde de stad een infoavond voor kandidaatopvanggezinnen in de parochiezaal van Ourodenberg. De opkomst was redelijk impressionant. Burgemeester Rutten wil die geëngageerde inwoners niet in de kou laten staan. Ze bereiden hen zo goed mogelijk voor op de boeiende, maar niet altijd even gemakkelijke rol die ze als opvanggezin zullen vervullen. De opvangadressen worden gefaseerd en gecontroleerd doorgegeven aan het
Nationaal Crisiscentrum (NCCN).

Het woordje gecontroleerd valt op in die commentaar van Gwendolyn Rutten. Alle inwoners die zich aanmelden, moeten namelijk expliciet toestemming geven om hun goed gedrag en zeden te screenen. Er kan ook steekproefgewijs een woonstcontrole volgen. Die controles zijn opvallend. Minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden heeft de politiezones er in een brief op gewezen dat die screening een inbreuk kan zijn op de privacy. Anderzijds maken een aantal kranten melding van bedenkelijke sexistische reacties waaruit blijkt dat zo’n screening misschien niet overbodig is. In Aarschot lossen ze de zaak op door expliciet toestemming te vragen voor de screening. Alle adressen die op de #plekvrij lijst staan zijn dus gecheckt.

Opvanglocatie in Albertlaan

Binnen de stadsdiensten in Aarschot werd ook een ‘Taskforce Oekraïne’ gestart. Die zijn volop in de weer om het vroegere pand van de Kringwinkel aan de Albertlaan klaar te stomen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Het stadsbestuur is met de eigenaars van dit pand overeengekomen dat ze de geplande renovatie uitstellen. Dit biedt de mogelijkheid om er 18 appartementen met één of twee slaapkamers en een polyvalente ruimte ter beschikking te stellen van Oekraïners op de vlucht. Vijf appartementen zijn al zo goed als instapklaar.

Het team van ‘Aarschot helpt’ dat tijdens de coronacrisis straf werk heeft afgeleverd, verlegt momenteel de focus en gaat de hulp voor Oekraïne stroomlijnen. Wie een ardig mondje Oekraïens spreekt, Oekraïners op sleeptouw wil nemen of psychologisch wil begeleiden of gewoon een schenking wil doen kan zich melden via het formulier op http://www.aarschot.be/oekraine.

Muziek verbindt.

Concertpromotor Rootstown organiseert een benefietconcert in samenwerking met de stad
Aarschot. De opbrengst gaat integraal naar de Oekraïense oorlogsslachtoffers en vluchtelingen.

Het benefietconcert vindt plaats op zondag 27 maart vanaf 13.30 uur. Je kan hier alle details lezen: https://holahageland.net/2022/03/11/benefietconcert-voor-oekraiense-oorlogsvluchtelingen/

Geef een reactie