Francken en Rutten clashen over screening van opvangplaatsen voor Oekraiense vluchtelingen

De solidariteit met de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne is bijzonder groot. Dat neemt niet weg dat er cruciale discussiepunten zijn over hoe die solidariteit en meer specifiek de opvang van die vluchtelingen moet gebeuren. Op Twitter gingen burgemeesters Theo Francken van Lubbeek en Gwendolyn Rutten uit Aarschot met mekaar in discussie over de screening van gezinnen die particulier opvang willen organiseren. Gwendolyn Rutten geeft daarbij zeer duidelijk aan dat alle opvangplaatsen in Aarschot wel degelijk gescreend zijn.
Dat die twee burgemeesters ook regionaal en federaal impact hebben maakt de Twitterdiscussie nog relevanter.

Theo Francken klaagt in zijn tweet aan dat de agenten van de politiezones geen screening mogen doen van particulieren die een of meerdere vluchtelingen uit Oekraïne willen opvangen. Dat is een gevolg van een brief die minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden verstuurde en waarin zij verwijst naar de privacywetgeving. Theo Francken klaagt aan dat de oproep #plekvrij veel te snel en te ondoordacht werd gestart en hij neemt er in dezelfde zin nog even zijn bedenkingen over de toekenning van een leefloon aan de Oekraiense vluchtelingen bij.

#plekvrij allemaal goed en wel, maar veel te snel en veel te ondoordacht, net zoals dat leefloon.

Ik waarschuwde er onmiddellijk voor maar werd weggehoond, politiezones mógen zelfs geen screening doen van mensen die plek aanbieden na brief van @AnneliesVl

Onvoorstelbaar. pic.twitter.com/r9Jog88vKR— Theo Francken MP (@FranckenTheo) March 17, 2022

Twitter is een erg direct en kort medium en dus plakt burgemeester Francken een beeld bij zijn tekst van de frontpagina van een krant die de sexueel getinte uitlatingen van sommige kandidaat-opvangers aanklaagt.

Gwendolyn Rutten reageert daar opvallend op door te melden dat ze in Aarschot expliciet toestemming vragen om te screenen. Burgemeester Rutten stelt ook manifest dat er in haar stad enkel gescreende plaatsen op de lijst van #plekvrij staan. Dat is volgens Gwendolyn Rutten ook duidelijk uitgelegd tijdens een infosessie voor kandidaat-opvangers. De burgemeester van Aarschot besluit haar tweet met een opvallend statement: “Plan trekken, gewoon doen”.

Wij vragen in Aarschot expliciete toestemming om te screenen. We zetten ook alleen gescreende plaatsen op de #plekvrij-lijst.

Alles werd duidelijk toegelicht tijdens een infosessie voor kandidaat-opvangers.

Plan trekken, gewoon doen.— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) March 17, 2022

Geef een reactie