Ludieke swim-in vraagt aandacht voor dialoog over toekomst Halve Maan

De aangekondigde sluiting van het openluchtzwembad in provinciedomein Halve Maan heeft een wel zeer gevoelige snaar geraakt in Diest. De Facebookpagina @ZwembadHalveMaan – voluit Zwembad Halve Maan moet blijven – heeft ondertussen al meer dan 2300 volgers en die volgers reageren ook actief op de oproep om foto’s op je profiel te plaatsen die in de Halve Maan gemaakt zijn en daar de pagina in te taggen.

Vanuit politieke hoek reageerde voorlopig enkel de oppositie. Groen Diest, Vooruit en N-VA vragen samen een extra gemeenteraadszitting over de sluiting. Op zaterdag 19 maart om 14 uur vergaderen de gemeenteraadsleden digitaal. Je kan die vergadering volgen op het Youtubekanaal van de stad.

Samen met die extra gemeenteraad vindt op de Grote Markt in DIest een ludieke actie plaats om het protest tegen de sluiting van het openluchtzwembad te ondersteunen. Een aantal bekende Diestenaren roepen vandaag op om naar de “swim-in” te komen. Wie de actie wil ondersteunen komt op zaterdag 19 maart om 14 uur in zwembadoutfit, in zijn eigen opblaaszwembadje of met zwembandjes en snorkel naar de Grote Markt.

Het initiatief voor de actie komt onder meer van Dieter Van Esch, de man die eerder ook al de pagina @ZwembadHalveMaan startte. De mail voor de oproep wordt mee ondersteund door Serge, Michael, José, Angelique en hun kinderen.

In de oproep voor de actie drukken de initiatiefnemers hun bekommernis uit over de sociale impact van de sluiting van het zwembad. Veel mensen verliezen hun meest toegankelijke – en soms ook enige – kans op recreatie en vakantie. Met het zwembad zal ook een opmerkelijk stukje Diesters erfgoed verdwijnen. Samen met die bekommernis formuleren de initiatiefnemers ook een voorstel om te investeren in een ecologisch alternatief voor het zwembad.

Met het oog op de klimaatverandering zal de nood aan zwemmogelijkheden in open lucht alleen maar toenemen. Een publieke voorziening lijkt ons dan beter dan individuele oplossingen, zoals opblaaszwembaden die vaak gevuld worden met drinkwater of langere verplaatsingen naar andere zwemmogelijkheden.

Angelique, Dieter, Michael, Serge, Jose en onze kinderen…

Met de swim-in roepen de initiatiefnemers het provinciebestuur op om in dialoog te gaan met de burgers. Ze vragen wel om even te verwittigen als je van plan bent om mee te doen aan de swim-in. Dat kan door een email te sturen naar samenvoordehalvemaan@gmail.com

3 comments

  • Het is jammer dat er vanuit het provinciaal bestuur voorstellen en beslissingen genomen worden zonder raadpleging van de betrokken steden, hun inwoners en de vele bezoekers van de domeinen. Dit is allesbehalve democratisch en een negatie van de publieke opinie terzake.

  • Totalitarisme kan je krijgen.
    Democratie moet je voor vechten.

  • Mon Van Calster

    Elk jaar 1,6 miljoen euro werkingsmiddelen naar IT-spin-off bedrijfje VERA waar geen enkele burger iets aan heeft, maar 1,7 miljoen voor vrijetijdsbesteding van de inwoners van de provincie is teveel…oude ons ken ons politiek zonder aandacht voor de burger.

Geef een reactie