Spitsstrook E314 open – ook richting Brussel wordt spitsstrook aangelegd

Even zag het er naar uit dat de lang verwachte opening van de spitsstrook op de E314 van Herent tot Aarschot alsnog moest afgeblazen worden. Het systeem wordt aangestuurd door een uitgebreid systeem van 122 meetpunten in de onderlaag van het wegdek, 24 verkeerscamera’s en data uit navigatiesystemen. Die datamix bevat informatie over het verkeersvolume, de snelheid en het type voertuigen en dat zorgt ervoor dat de verkeersleiders op elk moment de actuele verkeerssituatie op het traject van de E314 perfect kennen.

Het systeem moest vandaag officieel starten maar het werd toch nog even bang nagelbijten. De datastroom werkte niet perfect en daarom gaven de verkeersleiders de spitsstrook niet vrij . Een paar telefoontjes later was alles opnieuw op orde en kon de spitsstrook officieel beginnen functioneren. Dat was overigens net op tijd want net zoals op de meeste snelwegen in Vlaanderen werd het werd meteen opvallend druk. Dat bewijst onderstaand beeld dat gemaakt werd door een van de camera’s boven de E314.

Smalle middenberm met ingewerkte verlichtingspalen

Om de spitsstrook aan te leggen moest er ruimte gecreëerd worden op de snelweg. In plaats van ruimte in te nemen naast de weg, werd de snelweg zelf herschikt. De middenberm werd vervangen door een volledig nieuw type, waarbij de verlichtingspaal bovenop de betonnen veiligheidsstootband staat. De ruimte die vrijkwam, werd gebruikt om de pechstrook te verbreden tot een volwaardige rijstrook.

29 pechhavens: ‘s avonds herkenbaar aan de groene wegdekreflectoren

Naast de snelweg kwamen in totaal voor beide richtingen 29 nieuwe pechhavens. Wanneer de spitsstrook open is, kunnen auto’s met pech op een veilige manier uitwijken naar deze havens. De pechhavens worden vanaf het begint te schemeren duidelijker opgelicht door de overlangse markering met groene wegdekreflectoren. Voor een efficiënte werking is er elke 10 meter een groene wegdekreflector geplaatst tussen de spitsstrook en de pechhaven.

Ook richting Brussel komt er een spitsstrook

Veel pendelaars vragen zich al maanden af waarom er eigenlijk geen vergelijkbare spitsstrook aan de overkant richting Brussel werd aangelegd. De file die daar ‘s ochtends wordt opgebouwd is vaak even zwaar als die richting Limburg ‘s avonds. Bovendien is er na de werken ook opvallend veel ruimte aan die kant. In feite ligt er al een extra strook maar ze wordt enkel ingezet als pechstrook. In een interview voor ROB-TV kwam Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vanmiddag met een opvallende verklaring. De Limburgse excellentie bevestigde namelijk dat die strook er wel degelijk zal komen. Er is blijkbaar nog wat studiewerk nodig maar Lydia Peeters verwacht dat de aanleg binnen een tweetal jaren kan starten.

Geef een reactie