Al 2000 reservaties voor pop-upfoodbar Bar Bara in Sint-Barbarakerk

De Sint-Barbara kerk in Diest blijft de creatieve geesten in de stad inspireren. Tijdens het licht gestoorde stadsfestival Re:lict dat vorig jaar Diest een maandlang op stelten zette, waren er in de kerk onder meer sessies zumba, line-dance en zelfs taekwondo.

Van 25 februari tot 14 april 2022 wordt de kerk een bedevaartplaats voor foodies en gastronerds. Of doodgewoon voor iedereen die eens iets verrassend lekker wil eten op basis van streekeigen producten.

Chef Pieter de Clercq van Foodstudio Coeur De Boef opent volgende vrijdag 25 februari de pop-upfoodbar Bar Bara. De chef combineert er hippe taco’s en bites met trendy streetfood. Op de drankenkaart staan onder meer een reeks (natuur)wijnen en craft bieren.

2000 reservaties op enkele dagen tijd

Bar Bara is zeven weken lang open van woensdag tot en met zaterdag. Op zondag worden er chefs en producenten uitgenodigd voor diverse food events. Wie nog niet gereserveerd heeft moet er op hopen dat chef Pieter De Clercq hier of daar een tafeltje kan bijschuiven. Misschien kan de periode dat de pop-up open is nog verlengd worden. Na amper een paar dagen zijn er bijna tweeduizend reservaties binnen gelopen. Straffe kost dus.

Maatschappelijk engagement

Het team achter Bar Bara wil het initiatief ook een stevig streepje maatschappelijk engagement mee geven. De jongeren van Arktos vzw zullen aan de slag gaan in de zaal en de keuken. Zij kunnen ervaring opdoen en hun talent ontdekken samen met de ploeg van Coeur De Boef! Bar Bara kan zo een springplank zijn om een aantal jongeren extra kansen te bieden.

Alternatief gebruik van historisch erfgoed

Het succes van het project is ook voor het stadsbestuur van Diest een stevige opsteker. De stad bulkt van de monumenten. Naast hun historische waarde zouden die veel relevanter kunnen zijn als ze ook effectief een creatieve invulling krijgen, uiteraard altijd met respect voor hun eigenheid. Daarom ondersteunt het bestuur het project Bar Bara logistiek. Ook Streekproducten Vlaams-Brabant vzw stak een handje toe en kende in het kader van een Europees OKW-project ‘Straffe Gemeenten met Smaak’ subsidies toe aan de stad Diest voor dit project.

Schepen van Toerisme in Diest Geert Cluckers maakt er in zijn beleid werk van om het culinaire imago van Diest te combineren met het rijke historische erfgoed. Het stadsfestival Re:lict bewees al dat de alternatieve invulling van historisch erfgoed veel voordelen heeft. De gebouwen worden gebruikt voor een populaire activiteit en daardoor leert een breder publiek de meerwaarde ervan kennen.

Zeker in het geval van de Sint-Barbarakerk is dat een opvallend voordeel. Na het vertrek van de kruisheren kocht de psychiatrische kliniek Sint-Annendael het gebouw in 2014 aan maar zij deden er verder niks meer mee. De monumentale 17de-eeuwse barokkerk staat in het historisch-commercieel centrum. Het gebouw kan dus een relevante meerwaarde krijgen als ze ingevlochten wordt in het drukke actitiviteitenprogramma van Diest. Daat gebeurde een eerste keer tijdens Re:lict. Het gebeurt nu opnieuw met Bar Bara.

Programma

Bar Bara opent de deuren vanaf 25 februari 2022. Op vrijdag en zaterdag kun je lunchen tussen 12 en 14 uur. Dineren kan woensdag tot zaterdag vanaf 17 uur. Ook tussen de shiften door zal de kerk open zijn voor hongerige en dorstige bezoekers. Op enkele zondagen zal er iets speciaals zijn, zoals een familiebrunch met BUTAN, NOOI en Stuckens (6 maart), een ontbijt met klassieke muziek (3 april) of een diner met Antidoot (27 maart).

Praktisch

Reservaties en meer info over Bar Bara vind je via www.coeurdeboef.be/bar-bara

Geef een reactie