De Profploeg gaat dynamiek in centrum van Diest aanzwengelen

Corona heeft de dynamiek in veel steden en gemeenten stevig afgeremd. Vlaanderen wil daar iets aan doen. Via het agentschap VLAIO zijn meer dan tachtig gemeenten geselecteerd die een beroep mogen doen op de Profploeg. Dat is een team van ervaren experten uit tien Vlaamse organisaties die de gemeenten advies gaan geven om hun centrum opnieuw meer leven in te blazen. Om in aanmerking te komen moesten die gemeenten duidelijk formuleren wat ze verwachten van dat expertenteam.

Vlaams-Brabant komt in die selectie bijzonder karig aan de bak. Amper vier gemeenten uit onze provincie haalden de selectie. Diest maakt deel uit van dat selecte gezelschap. Verder staan ook Tessenderlo, Beringen en Hasselt op de lijst.

De ondersteuning van de Profploeg is bijzonder hands-on. Het team van experten komt een paar dagen rondstruinen in het centrum. Ze kijken onder meer naar de leegstand, de mobiliteit, parkeergelegenheid, de inrichting van straten en pleintjes en het aanbod van de handelszaken. Al die data worden door de Universiteit Antwerpen in slimme modellen gestopt. Daarna kijken de leden van de Profploeg naar opportuniteiten en kansen om te innoveren in iedere gemeente die geselecteerd werd.

3 comments

  • Hopelijk wordt dat een boost voor onze gemeente. Er is hier teveel leegstand. Op één of andere manier de handelaars aanmoedigen (of met zachte dwang – lees boete voor leegstand bovenverdiepingen) die bovenverdiepingen in te richten voor appartementen. Kan soms met beperkte investering (cfr appartement boven MS-mode). Zou misschien wel kunnen door werkzoekenden. Kleine maandelijkse tussenkomst (voor de periode dat het appartement verhuurd wordt) van de gemeente zou ook een stimulans kunnen zijn. Hoeven daarom geen luxe appartementen te worden. Er zijn genoeg mensen die een goedkope woongelegenheid zoeken.

  • briers ghislain

    En wat doen de ambtenaren in die gemeentes dan ? Die zouden de plaatselijke toestanden toch moeten kennen ? Maar die zijn vastbenoemd , er zou wel eens enen zijn echt gedacht kunnen zeggen . En op de factuur van de ” experten ” zal geen geheime commissie naar de bestuurders kunnen gaan . Want met al dat belastinggeld dat nu aan de ” experten ” uitgegeven word , kan een belastingvermindering voor mensen die zelf initiatief nemen meer zoden aan de dijk zetten . Eerst de boel kapot reglementeren en belasten voor mensen met initiatief , en dan nog wat clowns betalen om als ” expert ” te doen alsof men maatregelen neemt , dat kan toch alleen uit het gescleroseerd brein van politiekers komen .

    • Een klein Oosterweeltje in Diest misschien. De gemeente zou in deze inderdaad zelf al initiatieven kunnen nemen. Maar de geschiedenis leert ons dat altijd die “experten” aan bod moeten komen, en dat kost telkens handen vol geld…

Geef een reactie