Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem gaan volop voor zelftesten, Diest volgt andere strategie

Het stadsbestuur van Aarschot besliste vorige week al dat ze zelftesten voor leerlingen van de lagere school ter beschikking gaan stellen. Ook in Scherpenheuvel-Zichem besliste het bestuur om zelftesten aan te kopen voor de scholen. Klanten van het OCMW krijgen er hun zelftest terug betaald. In Diest gaat het bestuur niet mee in die strategie. Een interpellatie van oppositiepartij Vooruit om de aankoop van zelftesten goed te keuren, werd weg gestemd door de meerderheid.

In Aarschot koopt het stadsbestuur 7800 zelftesten aan. Elke leerling van de lagere school, over de onderwijsnetten heen, kan zich daarmee één keer per week, gedurende drie weken, testen. Ideaal gebeurt dat op zondag. Is de test positief, dan blijft de leerling thuis. Als de test negatief is kan de leerling naar school. De ratio achter die aankoop is de bijzonder snelle toename van de omicronvariant van het virus. Kinderen zijn vaak besmet zonder symptomen te vertonen en verspreiden daardoor het virus ongeremd verder.

In Scherpenheuvel-Zichem maakt het bestuur een bedrag van 10.000 euro vrij voor de aankoop van ongeveer 4000 testkits. Die worden verdeeld over de scholen op basis van de leerlingenaantallen. De scholen kunnen vrij bepalen hoe ze de zelftests gebruiken. Voor maatschappelijk kwetsbare mensen betaalt het OCMW de aankoop van 4 zelftests per persoon terug voor een periode van 14 dagen. Het gaat over 580 personen.

In Diest diende raadslid Kim Zeelmaekers in naam van Vooruit een interpellatie in om de strategie van bestuur te kennen inzake de aankoop van zelftesten.

In haar antwoord wees schepen Pascale Vanaudenhove erop dat het bestuur eerder wil inzetten op sensibilisering van de ouders om hun kinderen te laten vaccineren. Vooral in wat de schepen “de gemeenschappen” noemt is dat een belangrijk aandachtspunt. De sociaal kwetsbare doelgroep heeft volgens schepen Vanaudenhove een voldoende oplossing via het 1 euro tarief.
Zelftesten ter beschikking stellen van de scholen is volgens Pascale Vanaudenhove ook niet opportuun. De scholen moeten daar volgens haar dan eerst over bevraagd worden. Bovendien hebben de scholen in Diest een veel ruimere populatie dan enkel inwoners uit Diest. Pascale Vanaudenhove heeft ook bedenkingen bij het budget dat nodig is voor zo’n aankoop. Ze raamt de kostprijs voor de aankoop van zelftesten voor de stadskas op ongeveer 15.000 euro per week.

Schepen Vanaudenhove wees er verder op dat ondertussen al veel kinderen gevaccineerd zijn. Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn uitgenodigd voor hun prikjes. Tijdens het eerste prikmoment kregen 452 kinderen hun pediatrisch vaccin. Op dag twee waren er dat nog eens 900 extra. zijn Op 12 februari zullen volgens de schepen in principe 2880 vaccins gezet zijn. De meeste kinderen tussen 6 en 12 zijn dan dubbel gevaccineerd.

Geef een reactie