Aarschot is pionier voor reiniging van lucht in scholen

De school voor bijzonder onderwijs Het Elzenhof in Aarschot, is een van de eerste van vijftig scholen in Vlaanderen, die instappen in een internationaal proefproject voor de reiniging van lucht in de klassen. Ook in Nederland doen een aantal scholen mee. Naast scholen zullen ook een paar WZC’s mee aansluiten bij het project. Onder meer WZC Honighsdries in Averbode staat in het lijstje.

Het project “Luchtreiniging in de klas” wordt aangestuurd door de professoren Bert Blocken en Marc Van Ranst, die samen met dokter-ingenieur Leen Peeters van Th!nk E het kernteam vormen.

Opvallend aspect, de drie leden van het kernteam willen geen vergoedingen voor hun prestaties in het kader van dit project. Ook hun universiteiten rekenen geen kosten aan.

Het stadsbestuur van Aarschot investeert 65.000 euro in de aankoop van 14 uiterst krachtige maar tegelijkertijd ook geluidsarme luchtreinigers. Tijdens de voorstelling van het project was professor Blocken duidelijk. Burgemeester Rutten en haar bestuursploeg hebben erg snel gereageerd om dit project in Aarschot mogelijk te maken. Gwendolyn Rutten maakt overigens ook deel uit van de stuurgroep die het project mee opvolgt.

Niet alleen virussen, ook pollen en fijn stof gefilterd

Het project is van cruciaal belang omdat de installatie de verspreiding van covid-19 in de scholen resoluut kan inperken. Er is ondertussen een vrij brede consensus over dat covid-19 vooral verspreid wordt door aerosolen. Die worden op een erg efficiënte en krachtige manier door de filters weg gehaald uit de omgevingslucht.

Professor Bert Blocken geeft meer uitleg over aerosolen in dit Youtube filmpje.

De impact van de installatie is echter veel breder. Door de filtering is de kwaliteit van de lucht vergelijkbaar met die van een operatiekwartier. Ze helpen dus niet alleen om covid-19 af te remmen maar ook andere veroorzakers van ziekten zoals pollen en fijn stof worden weg gezuiverd. Professor Blocken was overigens erg specifiek. Na covid-19 zullen vroeg of laat nieuwe virussen opduiken, zei hij. Die kunnen opnieuw een pandemie veroorzaken. Het is daarom goed om voor een type van filters te kiezen die een lange levensduur hebben.
De luchtfilters zijn ook nauwelijks hoorbaar. Dat is nogal essentieel in een school. Het zou niet comfortabel zijn om permanent met achtergrondgeluid te moeten les geven.

Permanente analyse van data

De focus in de media ligt vooral op de filterinstallatie maar de tweede component van het project is in feite even belangrijk. In alle lokalen van de school worden ook slimme meters aangebracht. Die zijn 24/24 en 7/7 actief. Ook alle andere scholen waar het project loopt, alles bij mekaar gaat het toch over zo’n duizend klassen, krijgen die meters. Dat levert een gigantische brok data op. Die worden samengevoegd in de cloud en achteraf geanalyseerd . Het project loopt gedurende vijf maanden. Op die manier kan de wetenschap veel bijleren over de impact van luchtstromen op de verspreiding van virussen en andere ziektes.

De analyse van al die data wordt ook breder bekeken dan enkel de kwaliteit van de lucht. Onder meer energie is een van de componenten die deel uitmaken van de modellen die men kan ontwikkelen. Het openvenster beleid kost de scholen momenteel handenvol geld, ook al omdat de prijs van energie torenhoog piekt. Dat kan vermeden worden door de luchtfilters. Naast de gezondheid van de kinderen vaart dus ook de bankrekening van de scholen hier wel bij. Het is geld dat op een veel betere manier in het belang van de kinderen kan besteed worden.

Het project start op in het Elzenhof maar schepen van Onderwijs Geert Schellens laat verstaan dat het op termijn de bedoeling is om een uitrol naar de andere scholen in Aarschot te bekijken. Er is ook nu al aandacht voor voldoende informatie naar de ouders en naar de leerlingen.

Geef een reactie