Stadsbestuur regelt gratis zelftests voor scholen en klanten OCMW

Het gemeentebestuur van Scherpenheuvel-Zichem gaat gratis zelftests ter beschikking stellen van de scholen. Die kunnen ze aan ouders aanbieden wanneer zij dat nodig achten.
Cliënten van het OCMW kunnen de aankoopprijs van een zelftest terugvorderen op basis van hun kasticket. De aankoop van zelftests wordt voor hen volledig gratis.

Het bestuur maakt voor die aankoop een bedrag van 10.000 euro vrij. Daarmee worden ongeveer 4000 testkits aangekocht en die worden verdeeld over de scholen op basis van de leerlingenaantallen.
De scholen kunnen vrij bepalen hoe ze de zelftests gebruiken. Ze kunnen ze bijvoorbeeld aanbieden aan de ouders, wanneer er een uitbraak in de klas is of wanneer een ziek kind wordt opgehaald maar net zo goed kunnen ze opteren om kwetsbare gezinnen extra te ondersteunen.

Voor maatschappelijk kwetsbare mensen betaalt het OCMW de aankoop van 4 zelftests per persoon terug voor een periode van 14 dagen. Het gaat over 580 personen:
⦁ personen met leefloon, equivalent leefloon en personen tewerkgesteld via art. 60§7 OCMW-wet
⦁ personen met lage inkomsten die in aanmerking komen voor periodieke aanvullende financiële steun
⦁ personen in budgetbeheer, budgetbegeleiding en schuldbemiddeling bij het OCMW
⦁ personen met een budgetmeter elektriciteit en/of aardgas
⦁ personen met lage inkomsten onder de Europese armoededrempel die doorverwezen zijn voor een voedselpakket naar de lokale voedselbank Sint-Vincentius OLV Scherpenheuvel-Zichem

Verder hebben een 3000-tal personen (volwassenen en kinderen samen) hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming. Zij kunnen bij de apotheek al een zelftest aankopen aan 1 euro en dit voor 4 zelftesten per persoon voor een periode van 14 dagen. Een gedeelte van de cliënten van het OCMW valt onder deze maatregel.

De aankoopprijs van een zelftest in de apotheek of in de supermarkt kost tussen 3 en 8 euro.

Geef een reactie