Wateroverlast van zomer 2021 erkend als ramp

De Vlaamse regering heeft de wateroverlast die tussen 14 en 17 juli 2021 onder meer deze regio stevig onder water zette, erkend als ramp voor de inwoners van 62 getroffen gemeenten. Die erkenning opent de mogelijkheid om beroep te doen op het rampenfonds.
Het mag duidelijk zijn dat onze regio stevig getroffen was want deze gemeenten staan op het lijstje: Aarschot,
Begijnendijk, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Glabbeek, Herent, Herselt, Holsbeek, Kortenaken, Laakdal, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en
Westerlo.

Enkel voor uitzonderlijke schade

Let wel even op. Je kan enkel beroep doen op het rampenfonds voor schade die niet verzekerbaar is door een woningverzekering eenvoudige risico’s. Zelfs als je op basis van die verzekering om een af andere reden toch geen uitkering krijgt maar de goederen zijn wel verzekerbaar, komt het rampenfonds niet tussen.

Er is echter een belangrijke uitzondering. Goederen die niet verzekerd zijn omdat u op het ogenblik van de ramp recht hebt op een leefloon of op gelijkwaardige financiële hulp komen wel in aanmerking voor vergoeding door het rampenfonds. U moet die status bewijzen met een attest van het OCMW.

De schade moet groter zijn dan 500 euro. Dat bedrag geldt ook als franchise. Wie meer schade heeft, zal de eerste 500 euro dus niet recupereren.

Digitaal aanvragen

De aanvraagprocedure is verschillen voor particulieren en voor ondernemers en landbouwers. Je doet je aanvraag best digitaal.
Voor particulieren kan dat via deze link:
https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/procedure-schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-voor-particulieren
Voor ondernemers, organisaties en landbouwers kan het via deze link:
https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/procedure-schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-voor-ondernemers

Je kan een schadevergoeding aanvragen tot uiterlijk 31 maart 2022.

Geef een reactie