Een jaar lang belangrijke verkeershinder tussen Aarschot en Rillaar

Op de Diestsesteeenweg tussen Aarschot en Rillaar starten vanaf maandag 17 januari belangrijke rioleringswerken ter hoogte van het domein Schoonhoven. Samen met de riolering worden ook een aantal nutsvoorzieningen vernieuwd. De werf gaat een jaar duren.

Het verkeer kan er passeren maar er komen versmalde rijstroken en er geldt een maximumsnelheid van dertig km/uur.

De werken vinden plaats op de Diestsesteenweg (N10), tussen de aansluiting met de Diestsestraat en de Mottestraat. In die zone vernieuwen de netbeheerders Fluvius en De Watergroep hun kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecom. Rioolbeheerder Aquafin legt ondergronds een nieuwe riolering aan die regen- en afvalwater apart opvangt en afvoert. Aan de kant van de Oh’Green en de Brico komt ook een nieuw en breder fietspad.

Nieuwe waterleiding

Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten is het belangrijk dat De Watergroep ook de oude drinkwaterleiding zal vervangen. Afgelopen jaar waren er enkele problemen rond onzuiver kraantjeswater. Dit is een eerste belangrijke stap om dat probleem aan te pakken, al zullen de problemen nog niet allemaal opgelost zijn na deze werken. Ook op de Steenweg verderop moet de waterleiding vernieuwd worden. De Watergroep is met die voorbereidingen bezig.

Gefaseerde vernieuwing tot voorjaar 2023

Schepen Gerry Vranken hoopt dat de werken klaar zijn tegen het voorjaar van 2023. Volgende week worden eerst de middeneilanden verwijderd op de Diestsesteenweg. Daarna starten de nutsmaatschappijen de aanleg van nieuwe installaties aan de zuidkant van de rijweg richting Rillaar. Vanaf mei 2022 start Aquafin de eerste rioleringswerken gevolgd door de vernieuwing van het fietspad.

Verkeer over versmalde rijstroken

Het verkeer blijft tijdens de werken mogelijk in twee richtingen, maar in elke richting worden de rijstroken versmald. De snelheid wordt er verlaagd naar 30 km/u. Fietsers rijden in dubbele richting aan één kant van de weg. Van maart tot begin mei volgen ze een omleiding via de Demer. Ook het busverkeer blijft mogelijk al zullen sommige haltes die in de werkzone vallen tijdelijk niet bediend worden.
Er zal ook hinder zijn ter hoogte van de zijwegen die op de Diestsesteenweg aansluiten. Wanneer de sleufwerken een zijstraat kruisen, is die tijdelijk afgesloten. Bewoners blijven bereikbaar via de omliggende zijstraten. Aan de aansluiting met de Diestsestraat zal er op sommige momenten enkel verkeer staduitwaarts mogelijk zijn, met een korte omleiding
richting parking Centrum aan de Demervallei.

Geef een reactie