Virtuele wereld tijdens pijnlijke behandelingen op afdeling pediatrie van AZ Diest

Het AZ Diest gaat een virtuele wereld creëren voor de patiënten op de afdeling pediatrie als die een pijnlijke behandeling moeten ondergaan. Dat gebeurt door de projectie van beelden van een onderwaterwereld, de Efteling of bubbels op de muren of op het plafond. Die moeten de kinderen afleiden van de pijnlijke zorgprocedure. Het toestel heet Qwiek.up en het wordt op de pediatrieafdeling van AZ Diest onder andere ingezet bij wondzorg of bij het plaatsen van een infuus of maagsonde. De Nederlandse firma Qwiek ontwikkelde het apparaat. De aankoop kon gebeuren dankzij de financiële steun van Ronde Tafel en Ladies’ Circle Diest. Zij brachten een budget van 5000 euro bijeen om de aankoop mogelijk te maken.

De Qwiek.up werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de bejaardenzorg om mensen met dementie te kalmeren via verschillende belevingsmodules. Het wordt ook al een tijdje gebruikt in een aantal Belgische woonzorgcentra en geriatrieafdelingen.

Geef een reactie