Valse start voor nieuw huisvuilophaalsysteem Optimo

De start van Optimo, het nieuwe systeem voor huisvuilophaling van Limburg.net, verloopt in Diest niet zonder problemen. De bedoeling van het Optimo systeem is om met één vrachtwagen 5 aparte afvalfracties tegelijkertijd op te halen. Die fracties zitten in aparte zakken, telkens met een andere kleur. Er is een zak voor huisvuil, pmd, tuinafval keukenafval en textiel.

Een hele hoop zakken dus en je bent maar best niet kleurenblind om niet te verdwalen in dit woud van gekleurde afvalrecipiënten. Nu blijkt echter dat de gele zakken, bestemd voor keukenafval, nauwelijks te vinden zijn. Dat keukenafval mag ook niet meer in de gewone afvalzak. Dat dreigt dus op korte termijn een probleem te worden met een geurtje aan.

Het was de afdeling van N-VA Diest die de kat de bel aanbond. Zij trokken op pad langs een reeks warenhuizen in Diest omdat veel mensen hun bonte verzameling afvalzakken daar bijeen sprokkelen. Ze bezochten Aldi, Lidl, Carrefour, Delhaize, Spar, Colruyt en Proxy Delhaize Schaffen en slechts één van die grootgrutters had de gele zak in huis. Een van de uitbaters van die warenhuizen contacteerde onze redactie omdat ze voortdurend klanten moeten teleur stellen, wat bijzonder vervelend is. In het stadhuis zouden wel nog gele zakken zijn.

Je kan verder lezen na de insluiting

Bij Limburg.net zijn ze op de hoogte van de problematiek maar ze blijven erg karig met verklaringen. Woordvoerder Lara Rogiers beperkte zich tot dit korte zinnetje:

“We zijn op de hoogte van de situatie, en zijn deze nog volop aan het onderzoeken. Zodra we meer weten, koppelen we terug.”

Bij de rondvraag van N-VA Diest geven een aantal warenhuisverantwoordelijken aan dat ze de volgende dagen opnieuw een voorraad gele zakken verwachten. Op basis van de informatie waarover wij beschikken is dat echter allesbehalve zeker. De stockbreuk zou namelijk te wijten zijn aan een probleem bij de toeleverancier. De zakken zijn overigens niet alleen in Diest bijna niet vindbaar. Op de Facebookpagina van Limburg.net stromen de klachten vlotjes binnen. Onder meer in Hasselt, Diepenbeek, Beringen en Heusden-Zolder klagen de mensen dat ze geen gele zakken kunnen vinden.

Er zouden ook nog meer problemen zijn met de gekleurde zakken. De gele zakken zijn niet alleen bijna onvindbaar, ze zouden ook te klein zijn. De grijze zak voor huishoudelijk afval zou dan weer van slechte kwaliteit zijn.

Geef een reactie