Standbeelden schuttersgilden krijgen stevige opknapbeurt

Diest heeft een zeer rijke traditie met gildes, en dan bedoelen we niet het bier maar wel de schuttersgildes. In de middeleeuwen waren dat een soort gewapende burgermilities die de stad en de inwoners moesten verdedigen tegen roversbendes maar ook tegen vijandelijke milities. De opdracht van de gildes evolueert door de eeuwen heen. Ook vandaag bestaan ze nog maar ze hebben nu vooral nog een sociaal objectief.

Dat rijke verleden heeft uiteraard cultureel erfgoed opgeleverd. In het stadsmuseum De Hofstadt staan twee standbeelden van de schuttersgilden Sint-Joris en Sint-Sebastiaan maar de toestand van die beelden was niet bepaald optimaal.

De beelden werden einde vorig jaar nog meerdere keren grondig gereinigd en alle losgekomen delen werden weer vast gezet. De oude verkleurde vernislagen werden weg gehaald waardoor de originele verflaag weer zichtbaar werd. Dat leverde een verbluffend resultaat op. Sint-Joris bijvoorbeeld, reed decennialang op een bruin paard. Na reiniging blijkt dat een schimmel te zijn, verklaart schepen van Cultuur en Roerend erfgoed Geert Cluckers.

Museum De Hofstadt is gratis toegankelijk zonder reservatieverplichting. Je moet wel overal een mondmasker dragen en je CST tonen aan de inkom.

Geef een reactie