Groep Mestdagh blaast samenwerking met Carrefour op

Er is vandaag een stevige splinterbom ontploft in het Belgische retaillandschap en daar zijn ook een paar supermarkten in het Hageland bij betrokken. De groep Mestdagh heeft namelijk het masterfranchise-akkoord met Carrefour opgezegd. Alles samen gaat het over 85 (!) Carrefour Markets. Onder meer de vestigingen in Aarschot en Tienen zitten in die cluster.

Samen met de opzeg van het franchisecontract zet Mestdagh ook de samenwerking met CEO Fabienne Bryskère stop. Zij wordt opgevolgd door Emmanuel Coria, nota bene de vorige (interim) CEO van de groep.

De opzegtermijn van het contract is 1 jaar. De opzegging zal dus pas einde 2022 gevolgen hebben maar de grote vraag is waarom Mestdagh dit plots doet. Bij Carrefour in Frankrijk zullen ze zich alleszins stevig in de koffie verslikt hebben toen dit nieuws binnenkwam. Mestdagh heeft ongeveer een vierde van alle Carrefour Markets in handen. Die moeten dus volgend jaar allemaal bij een nieuwe keten worden ondergebracht al is dat ook niet zeker. Een aantal sectorwatchers speculeren erop dat ze bij Mestdagh de keten willen verkopen en dat ze met de opzeg Carrefour willen dwingen om stevig de portefeuille open te trekken.

Allicht zijn er ook kapers op de kust. Want ook bij Albert Heijn en bij Jumbo zullen ze enigszins zenuwachtig aan de thee hebben geslurpt. De twee ketens hebben diepe zakken en stevige uitbreidingsplannen in België. Met de winkels van Mestdagh erbij zouden ze allebei een gigantische opportuniteit op zeer korte tijd kunnen waar maken. Vooral het marktaandeel van Mestdagh in Wallonië is voor de Nederlanders een zwaar argument pro overname.

De familie Mestdagh behoort tot de 100 rijkste families van België. Volgens de website De Rijkste Belgen bedraagt hun vermogen 248 735 000 euro. De groep bouwde haar retailimperium uit met het merk Champion. In 2010 namen ze de eerste vestigingen van Carrefour over. Uiteindelijk werd de ganse groep geherstructureerd onder het merk van Carrefour Markets.

Geef een reactie