Stadsbestuur trekt StadSZbon op gang met cadeaucheque van 10 euro per inwoner

De inwoners van Scherpenheuvel-Zichem kregen afgelopen week een eindejaarscadeautje van het stadsbestuur in de brievenbus gedropt. Elke inwoner kreeg een waardebon van 10 euro. Die werden per adres gebundeld voor alle gezinsleden.

Daarmee is meteen ook de zogenaamde stadSZbon gestart. Dat is een aankoopbon die je enkel bij de deelnemende handelaars op het grondgebied van de stad kan te gelde maken. Aarschot en Diest hebben al langer zo’n systeem en vanaf februari 2022 bestaat het dus ook in Scherpenheuvel-Zichem.

Ondertussen staan er ongeveer zeventig handelszaken geregistreerd op de lijst van deelnemers waar je met je bon terecht kan. Tijdens de gemeenteraad van december had schepen van lokale economie Kris Peetermans het nog over meer dan honderd deelnemers. Het is uiteraard mogelijk dat de lijst op de website van de stad niet actueel is.

Het stadsbestuur heeft overigens zelf een aantal handelszaken uitgesloten van deelname. Het gaat dan vooral over ondernemers die maar weinig last hebben van de pandemie. Schepen Peetermans citeerde onder meer grootwarenhuizen, apothekers en tankstations. Eventueel worden die later, na een evaluatie, alsnog toegevoegd.
Marktkramers die op de markt in Scherpenheuvel-Zichem of Averbode staan kunnen zich dan weer wel op de lijst registreren, zelfs als ze niet op het grondgebied van de stad wonen. De overweging dat mensen die het financieel minder breed hebben eerder geneigd zijn om op de markt te winkelen, ligt aan de basis van die beslissing.

Ook de seizoenskraampjes kunnen zich, vanaf april, op de lijst klaten registreren.

Voor het beheer van de stadSZbon werkt het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem samen met het platform Kivalo. Zij krijgen alle gebruikte bons binnen en ze betalen die elke twee weken uit aan de handelaars. Kivalo verwerkt ondertussen de eindejaarcadeaucheque waar het stadsbestuur 240.000 euro voor opzij zette. De opstartkost voor het beheersplatform bedroeg ongeveer 4000 euro. Alle toekomstige beheerskosten worden verder door het bestuur gedragen. Voor consumenten en handelaars is het gebruik van de stadSZbon dus gratis.

Momenteel bestaat de stadSZbon enkel in een coupure van 10 euro. Bij de definitieve start ervan in februari 2022 zullen meerdere coupures beschikbaar worden maar welke is nog niet duidelijk. De bon blijft een jaar geldig en kan niet ingeruild worden voor geld.

Geef een reactie