Kunstwerken van daklozen te koop in kringwinkel Boutique Chique

In de Leuvense kringloopwinkel Boutique Chique in de Diestsestraat 253 zijn schilderijen te koop van een twaalftal dak- of thuisloze kunstenaars. Die shop-in-the-shop is een uitloper van het Mobiel Atelier, een initiatief van UCLL, waarbij groepen dak- en thuislozen op straat begeleiding krijgen om hun artistieke kwaliteiten te ontplooien. Kunstenaar Piet Vandenhende uit Scherpenheuvel-Zichem is een van de drijvende krachten achter het project. Hij trok regelmatig, samen met een aantal studenten van het UCCL, met een bakfiets de straat op om clinics te geven en de dak- en thuislozen te ondersteunen bij de ontplooiing van hun artistieke talenten.

Piet Vandenhende is als ervaringsdeskundige verbonden aan UCCL-Sociaal Werk. Hij leefde zelf bijna negen jaar op de straat, aanvankelijk in Parijs en daarna in Charleroi. Het was daar dat hij begon met kunstwerkjes te maken van spulletjes die Vandenhende vond op straat. Die verkocht hij en dat zou uiteindelijk het opstapje worden dat hem uit de miserie zou liften.

Die ervaring wil Piet Vandenhende gebruiken om ook andere mensen hun talent te laten ontdekken en ze op die manier een basis te geven om aan te knopen met een betere toekomst. Dat talent krijgt vanaf deze week volop een kans in Boutique Chique, een vestiging van kringwinkel ViTeS, zo’n 100 m² ruimte vrij maakt voor de werken van de thuis- en daklozen.

Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani was aanwezig tijdens de opening van de expo. Hij kreeg zijn eigen portret cadeau van de thuisloze Werner. Die drukte de meerwaarde van het project op een pakkende manier als volgt uit: ““Ik voel me even artiest in plaats van dakloze.” Mo Ridouani wil mee bekijken of het mogelijk is om het project een permanent onderkomen te geven waar iedereen welkom is om op een artistieke manier te proberen de dagelijkse besognes even opzij te zetten en een basis te vinden voor een nieuwe en betere toekomst.

Geef een reactie