De impact van de schepenwissel in Scherpenheuvel-Zichem

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem nam donderdagavond afscheid van een monument van de lokale politiek. Bij de vorming van de huidige coalitie werd afgesproken dat CD&V halfweg de legislatuur een schepenambt zou afstaan aan coalitiepartner Open VLD. CD&V besliste daarop intern om, naast burgemeester Manu Claes, ook Lieve Renders en Inne Pauwels een volledig mandaat te laten uitdoen. Inne Pauwels krijgt er zelfs een aantal stevige verantwoordelijkheden bij en wordt nog meer  een politieke zwaargewicht binnen de partij. Dat betekent dat er een einde komt aan de lange politieke loopbaan van schepen Marie-Jeanne Hendrickx. 

Marie-Jeanne Hendrickx zat onafgebroken in de gemeenteraad sinds 1989. Dat is een periode van 33 jaar. Ze was ook 26 jaar voorzitter van het OCMW en schepen van Welzijn. In die functie was Marie-Jeanne Hendrickx een van de initiatiefnemers van de buitenschoolse kinderopvang Baloe. 

Op het vlak van welzijn bouwde ze een unieke expertise op en het wordt een uitdaging om die vakkennis opnieuw in te vullen. Marie-Jeanne Hendrickx verdwijnt echter niet helemaaal uit de cluster welzijn. Ze blijft lid van het bijzonder comité van het OCMW. 

De schepenwissel in Scherpenheuvel-Zichem gebeurt enigszins atypisch omdat de bevoegdheden niet worden doorgeschoven. CD&V behoudt de bevoegdheden van Marie-Jeanne Hendrickx en verdeelt die tussen Inne Pauwels en Lieve Renders.
Inne Pauwels wordt dan een soort superschepen met naast het voorzitterschap van het bijzonder comité ook financiën, jeugd, bibliotheek, welzijn, armoedebestrijding, kinderopvang, gelijke kansen en diversiteit als bevoegdheden. De bevoegdheid voor senioren en personen met een beperking schuiven door naar Lieve Renders.

Marie-Jeanne Hendrickx wordt op 1 januari 2022 vervangen door Jan Boeckx (Open VLD). Die heeft een pak expertise op het vlak van openbare werken. Dat beleidsdomein zat jarenlang bij CD&V maar het was bij het begin van deze legislatuur al doorgeschoven naar Open VLD waar schepen Nico Bergmans het mandaat opnam. Hij staat die bevoegdheid nu af aan partijgenoot en nieuwe schepen Jan Boeckx. Die krijgt er verder ook nog nutsvoorzieningen, sociale economie en tewerkstelling bij.

De schepenwissel heeft ook politieke gevolgen. Open VLD krijgt in de tweede helft van deze legislatuur de meerderheid in het schepencollege. Met Kris Peetermans, Nico Bergmans, Tony Van Cauwenbergh en Jan Boeckx hebben ze 4 van de 7 mandaten. Voor CD&V zetelen burgemeester Manu Claes, Inne Pauwels en Lieve Renders 

Marie-Jeanne Hendrickx staat niet alleen haar schepenmandaat af maar ze verdwijnt ook uit de gemeenteraad. Daar wordt ze vervangen door Ludo Van Mellaerts uit Schoonderbuken. 

2 comments

 • Het is een icoon, Marie Jeanne echt vervangen kan niemand.
  Haar kennis is tot ver buiten Scherpenheuvel gebruikt geweest, dank zij haar kunnen veel mensen sociaal leven.

 • Brubaker alias

  Elke geschiedenis kent een voorgeschiedenis! Scherpenheuvel-Zichem had ooit een kapitein van een schip die haar oranje vloot gedurende 33 jaar met kennis van zaken door alle woelige wateren loodste en haar rederij (lees: C.D&V) groot maakte!
  Als beloning voor haar harde werken kreeg ze nu een appartement op het benedendek van het “verjongde” voorschip, … midscheeps was een grote cabine voor haar voorbehouden (lees: bijzonder comité van het OCMW.) …..
  Politiek is één groot complot tegen eenvoudige sukkels als u en ik.(JB)
  We moeten kiezen voor een politiek waarbij zowel jong en oud zich goed in voelen.
  Laat je horen Marie Jeanne!
  Brubaker

Geef een reactie