Mist is spelbreker voor #FAREWELLC130, vlucht ingekort

De Farewell Flight van de Hercules C-130 lijkt een afscheidsfeestje in mineur te worden. De kans dat de mist op tijd wegtrekt is klein. De toestellen kunnen weliswaar vliegen in deze omstandigheden maar de geplande hoogte van 1000 ft is dan niet voldoende veilig. De formatievlucht wordt alleszins ingekort tot een vlucht van 1 uur. Die lijkt vooral over het zuiden van het land te zullen plaats vinden omdat de omstandigheden daar gunstiger zijn.
Voor fotografen is de situatie alleszins niet gunstig. Defensie had deze week een hashtag #FARWELLC130 gepromoot om de aandacht voor de afscheidsvlucht van het iconische toestel door de sociale media te laten stromen.

Gisteren waren er nog zeven C-130 toestellen gemeld. Dat zijn er ondertussen, onder voorbehoud dus, zes geworden, drie Belgische vliegtuigen en drie toestellen uit respectievelijk Polen, de VS en Italië.

Aan uitstellen denken ze bij defensie niet. De organisatie van een formatievlucht, ook al door de aanwezigheid van een aantal buitenlandse toestellen, is te complex. De situatie doet denken aan de eerste officiële publieke vlucht van de opvolger van de C-130, de Airbus A400M. Op 9 oktober 2020 maakte dat toestel een fly-by in Schaffen maar ook toen hing er dichte mist. De foto onderaan was maar mogelijk door een intensieve bewerking van het beeldmateriaal.

One comment

Geef een reactie