Voor de allerlaatste keer een formatie C-130 toestellen boven Schaffen

Het Hageland neemt op vrijdag 17 december afscheid van een icoon. De Hercules C-130 toestellen worden definitief uit dienst genomen. Bij wijze van afscheid maken ze in formatie een afscheidsvlucht over het ganse Belgische grondgebied. De toestellen passeren boven 23 monumenten en kazernes van legereenheden waar ze nauwe banden mee hadden. De Belgische C-130’s worden overigens vergezeld van een paar buitenlandse toestellen.

De vliegtuigen komen uit de richting van Tienen/Goetsenhoven. Het vluchtschema geeft aan dat de formatie daar een lus vliegt tussen 14.54 en 15.00. Om 15.05 komt de formatie aan boven Diest/Schaffen waar ze een lus maken tot 15.11 uur.

De formatie vliegt op 1000 ft, dat is zo’n 300 meter. Als de wolken of de mist geen spelbreker zijn, zullen ze dus perfect zichtbaar zijn.

Foto’s genomen? Post ze op de socials met de hashtag #FAREWELLC130. Je kan een toffe goodie scoren.

Een merkwaardig detail. De laatste operaties van onze C-130 toestellen vonden niet plaats boven Belgisch grondgebied maar boven Afrika. Van 22 november tot en met 14 december vond Tropical Storm plaats in het Afrikaanse Gabon. Een van onze C-130’s heeft daar bijna dagelijks een reeks drops uitgevoerd. Dat gebeurde voor de laatste keer op zondag 12 december. De militairen van het Special Operations Regiment namen met veel respect afscheid van het toestel waar ze vijftig jaar lang – overigens volkomen terecht – alle vertrouwen in hadden.

3 comments

Geef een reactie