Bijna 30.000 nieuwe bomen en planten in Leuven

De stad Leuven plant de komende weken 475 bomen, 14.600 heesters en haagplanten en 13.900 vaste planten. Daarnaast komen er nog  550 stuks plantgoed om volgend jaar een vierde buurtbos aan te leggen. Samen 29.500 stuks nieuw aanvullend groen of ter vervanging van oude bomen en planten.

Bomen eerst

De plantactie start met de bomen. De extra bomen komen vooral in heraangelegde straten.  Zo krijgen onder andere de Huttelaan, de Tweekleinwegenstraat, de Hoveniersdreef, de Vanwaeyenberglaan en de Bierbeekstraat er meer bomen bij dan voor de heraanleg. Op andere plaatsen komen de nieuwe bomen ter vervanging van oude bomen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Pastoor Eeckelaarslaan of langs de Kesseldallaan. 

Toekomstgericht

Bij de keuze van de bomen houden ze in Leuven rekening met de prognoses van de klimaatopwarming. De bodem wordt ook verrijkt met degelijke teelaarde of plantsubstraat en bodemverbetering. Omdat de bomen grote kruinen moeten krijgen, is er voldoende ondergrondse groeiruimte.

28.500 planten en heesters

Die 28.500 stuks wil de stad ten laatste tegen maart allemaal geplant hebben. Dan hebben de wortels nog voldoende tijd om in de aarde te schieten, waardoor de planten zelfstandiger kunnen groeien.

Naast deze jaarlijkse plantactie bereidt de stad Leuven momenteel ook de aanleg van een vierde buurtbos met 550 extra inheemse bomen en struiken voor. Dit komt in de Armand Meyswijk. De anderen drie vind je aan het Lemmekensveld, de Désiré Mellaertslaan en de Centrale Werkplaatsen. In januari starten de werken om de grond klaar te maken voor het bos. Nog voor de lente zal de stad de aanplanting doen.

Geef een reactie