In Leuven gaat het vooruit met de boosterprikken

De boostercampagne in Leuven gaat stevig vooruit. Op dit moment heeft iedereen die kan uitgenodigd worden, rekening houdend met de verplichte tussentijden, die uitnodiging ook effectief gekregen. Burgemeester Mohamed Ridouani hoopt dat de beslissing om het interval in te korten snel valt, want in Leuven staan ze klaar om duizenden mensen sneller te boosteren. Gezien de opmars van de omikronvariant, is dat belangrijk.

Bijna 90% van de 65-plussers en 35% van alle 18-plussers hebben in Leuven een booster gekregen. De stad hoort daarmee bij de koplopers in Vlaanderen. De Leuvenaars die het meeste risico lopen zijn al extra beschermd. Dat is door de dreiging van de omikronvariant een geruststelling. Het gaat om alle 65-plussers en mensen met een onderliggende ziekte en verminderde immuniteit. De bewoners van collectiviteiten zoals de woonzorgcentra of kloosters hebben al in oktober een extra prik gekregen. Die vaccinatie gebeurde in de collectiviteiten zelf. Mensen die mobiel te beperkt zijn werden thuis gevaccineerd. Ook de Leuvense zorgverleners hebben grotendeels hun boostervaccinatie gekregen. Dat verliep net zoals in de eerste vaccinatiecampagne via de ziekenhuizen en het vaccinatiecentrum.

De boostercampagne in Leuven zou nog sneller kunnen. Omdat uitnodigingen pas mogen verstuurd na het verplichte interval sinds het laatste basisvaccin dat je kreeg, gebeurt dat echter niet. Voor Pfizer en Moderna, de meest gebruikte basisvaccins in Leuven, is het interval momenteel zes maanden.

In januari en februari bereikt de grootste groep Leuvenaars het einde van het verplichte interval, en komen ze dus aan bod voor een boostervaccin. Door opnieuw te vaccineren in de Brabanthal, is er ruim voldoende capaciteit om iedereen na het verstrijken van de intervaltermijn een booster te geven, ook als die termijn ingekort wordt. Voor de vaccinaties van 5- tot 11-jarigen lopen de voorbereidingen volop, zodat ook die groep vlot geprikt kan worden.

One comment

  • En in Scherpenheuvel… Heel traag. Ik ken mensen die Astrazeneca hebben gehad in Juli en nog geen uitnodiging gehad voor de derde prik…

Geef een reactie