Hayabusa voor vierde keer op rij wereldkampioen skydiven nadat competitie werd stop gezet

Het is gebeurd. Het Belgische skydiveteam HayaBusa met thuisbasis in Schaffen is voor de 4de keer op rij wereldkampioen formatiespringen alle categorieën geworden in het Siberische Tanay. In deze sporttak is dit het allerhoogste competitieniveau. De teams van vier skydivers en een cameraman moeten onmiddellijk nadat ze het vliegtuig verlaten een reeks opgelegde oefeningen uitvoeren. Ze krijgen daar 35 seconden in vrije val voor. De bewegingen worden gefilmd door een eigen cameraman die boven de formatie skydivers blijft hangen. De beelden worden beneden door de juryleden beoordeeld. Zij kunnen een beweging afkeuren als ze niet correct wordt uitgevoerd.

In principe moeten de formaties 10 reeksen afwerken maar het weer in Tanay is te slecht en de competitie werd vandaag vroeger stop gezet. Hayabusa stond na zes reeksen zeer comfortabel aan de leiding met 24 punten voorsprong op de VS. Ze hadden die zes reeksen ook allemaal gewonnen. De laatste vier reeksen worden niet meer afgewerkt. Dat is een beetje jammer voor het Belgische topteam. Er kon hen in principe niks meer gebeuren maar ze stonden nog stevig op koers om het wereldrecord te breken.

Het wereldkampioenschap alle categorieën formatiespringen wordt tweejaarlijks georganiseerd. Dit WK was een inhaalbeweging voor het WK van augustus 2020 dat door corona niet kon plaats vinden. Er waren 10 deelnemende landen.
De Excalibur, het zwaard dat de wereldkampioenen voor de duur van hun titel meekrijgen, komt dus opnieuw naar Schaffen. Het hangt daar sinds 2014 toen Hayabusa voor de eerste keer wereldkampioen werd in het Tsjechische Prostejov. In 2016 konden ze die titel verlengen in Chicago en in 2018 deden ze dat voor de derde keer in Gold Coast in Australië. Hayabusa moet van 17 tot 30 november al opnieuw aan de bak in het militair wereldkampioenschap in Doha (Qatar) Volgend jaar verdedigen ze hun zonet behaalde titel in de open klasse in Arizona in de VS.

Je kan hier ons eerste artikel lezen over het WK in Tanay met de filmpjes van de eerste vijf sprongen.

Het filmpje van de zesde sprong zie je hieronder.

Geef een reactie