WK skydiven | Competitie halfweg en Hayabusa veegt voorlopig de tegenstand op een hoopje

Hayabusa, het topsportteam van defensie dat veelvoudig en ook regerende wereldkampioen skydiven is, vertrok vorige week met nogal wat vraagtekens naar het Siberische Tanay. Daar vinden momenteel de wereldkampioenschappen 2020 plaats. Het jaartal in de naam werd net zoals bij de Olympische spelen inderdaad behouden.

Covid-19 zorgde voor een gebrekkige voorbereiding met amper de helft van de geplande trainingssprongen maar ook de bizarre locatie en het onconventionele vliegtuig zorgden voor onzekerheid. Dat blijkt compleet onterecht. Na vijf van de tien rondes staat Hayabusa comfortabel aan de leiding met 22 punten voorsprong op de Verenigde Staten. Andy Grauwels, Jeroen Nollet, Dennis Praet, Michele Silvi en cameraman David Grauwels wonnen ook alle rondes, de eerste zelfs met zeven punten verschil.

Dat was een stevige binnenkomer en het maakte meteen duidelijk dat de integratie van Michele Silvi in de ploeg meer dan geslaagd verlopen is. Dat bewijst ook het uitzonderlijke talent van de jonge Italiaan. Na amper 350 sprongen met de ploeg kan je onmogelijk alle rotaties tot in de perfectie uitvoeren maar Michele is een ijskonijn in de lucht. Stress glijdt als water van zijn mooie zwarte uitrusting af. De man heeft maar een objectief in zijn hoofd zitten en dat is wereldkampioen skydiven worden. Na de eerste vijf ronden lijkt hij samen met het team goed om dat objectief meteen waar te maken.

Het wereldkampioenschap verloopt verder zoals kon verwacht worden. In het officiële klassement staan de VS op een veilige tweede plaats en Qatar is derde. Frankrijk doet het verbazend goed in de 4-way. Die hadden alles op de gemengde 8-way gezet maar ze blijven de Qatarezen wel onder druk zetten. De andere teams staan niet echt op de foto. Rusland werd als een outsider beschouwd maar zij moesten in quarantaine nadat twee leden van de ploeg positief testten op covid-19. Er doet uiteindelijk nog een tweede Russische ploeg met vrouwelijke skydivers mee buiten competitie. In dat open klassement staan de Bubbles zoals ze zich noemen wel vierde, voor de Fransen dus.

Je kan hier de vijf oefeningen van Hayabusa bekijken. Het is wel opvallend dat de vijfde ronde bijzonder rommelig verliep. De exit en het begin van de oefening waren slecht gecontroleerd maar die onzekerheid bleef de ganse oefening aanwezig. De jury keurde uiteindelijk vier bewegingen af. Maar ook de Amerikanen voerden die vijfde ronde slecht uit. Zij gingen vooral in het begin helemaal de mist in en dat zorgde ervoor dat ook zij vier bewegingen niet toegewezen kregen.

De fotografen in Tanay hebben Hayabusa nog niet echt ontdekt. We hebben ver moeten zoeken om iets te vinden met de Belgische kleuren. De cameraman daarentegen heeft onze jongens wel in zijn focus. In het filmpje zie je ze op minuten 1.58 en op 6.15 aan het werk.

One comment

Geef een reactie