Bouvierdag zet kwaliteiten van de Vlaamse koeienhond in de kijker | met 99 foto’s

De meeste mensen kennen hem gewoon als een bouvier. Een harig en imposant hondenras dat bekend staat als krachtig, trouw en intelligent. Voluit is de naam van het ras in feite bouvier des Flandres. Het is een hond van bij ons dus. In de volksmond wordt de bouvier ook Vlaamse koeienhond genoemd. In minder gemechaniseerde tijden werden ze gebruikt om de koeien te bewaken.

Tegenwoordig is de bouvier vooral een gezelschapsdier geworden maar in feite heeft hij daar te veel energie en intelligentie voor. Als bewakings- en verdedigingshond kan hij echter al zijn kwaliteiten voluit ontwikkelen.

De bouvier des Flandres blijkt ook bedreigd erfgoed te zijn. De raszuivere soort komt steeds minder voor, onder meer door inteelt. Daar wordt echter aan gewerkt. Zondagmiddag kwamen ongeveer 200 hondenbaasjes uit gans Vlaanderen naar het terrein van De Blaffers in Rillaar. De meesten met één of meerdere bouviers. Het was opvallend hoe zorgzaam en respectvol deze hondeneigenaars met hun dieren omgaan. Geen geroep of getrek aan de leiband. Hoogstens een vermanend woordje maar meestal is een positieve aanmoediging de beste stimulans.

De bouvierdag was een initiatief van zes hondenfokkers die gespecialiseerd zijn in het ras. Onder meer Eddy Keuninckx van de bouvierkennel van den Nodenbergh in Diest was een van hen. De zes kennels kozen er bewust voor om samen te werken. Op die manier vergroot het draagvlak voor het event.

De omstandigheden in Rilaar waren ideaal voor de hondenliefhebbers. Stralende zon, een prima sfeer, veel belangstelling voor mekaars ervaringen, een drankje en vooral knap hondenwerk. Voor de bouviers zelf was het al iets te warm maar deze dieren kunnen wel iets hebben. Ze worden ook stuk voor stuk prima verzorgd.

In de voormiddag waren er clinics socialisatie. Het is belangrijk dat deze krachtige dieren leren om zich correct gedragen in hun habitat. Na de middag was er een keuring. De bouviers werden gekeurd en gemeten, de stand van hun poten werd bekeken en de manier waarop ze lopen werd beoordeeld. Alles moet aan strenge voorwaarden voldoen.

Na de keuring kwamen twee ervaren instructeurs een impressionante demonstratie geven in gehoorzaamheid en verdedigingswerk.

Je kan hieronder een filmpje bekijken over de Bouvierdag. Het filmpje werd gemaakt door Eddy Keuninckx. Onderaan kan je nog 99 foto’s bekijken over het event.

Foto’s in verlaagde resolutie

Je kan hieronder 99 foto’s in verlaagde resolutie bekijken. Om een foto in hoge resolutie op te vragen kan je op de knop klikken.

2 comments

Geef een reactie