Drie Leuvense sportclubs worden rookvrij

De sportterreinen van Korfbalclub KC Leuven, Jeugdvoetbalcentrum Bruineveld (OH Leuven) en Rugbyclub Leuven zijn vanaf maandag 16 augustus volledig rookvrij. Met die beslissing zijn de sportverenigingen officieel de eerste rookvrije sportclubs van de stad. Roken op of naast de terreinen is niet langer toegelaten. Supporters zullen tijdens wedstrijden of trainingen dus niet meer mogen roken langs het veld. Op jeugdvoetbalcentrum Bruineveld en bij Rugbyclub Leuven is er nog wel een aparte rookzone. De sportclubs krijgen hiervoor binnenkort een officiële erkenning van de stad Leuven.

Het aantal rokers in Vlaanderen was de afgelopen 20 jaar nog nooit zo laag. Nochtans rookte in 2018 nog steeds 16 procent van de Vlamingen, 1 op de 8 zelfs dagelijks. Bovendien staat België wereldwijd in de top tien van landen waarin op jonge leeftijd al regelmatig wordt gerookt.

Voorbeeldrol

Volgens schepen van sport Johan Geleyns strookt roken niet met het beeld van een sportclub. Maar het is ook zo dat kinderen gemakkelijk gedrag van volwassenen kopiëren, zeker van mensen naar wie ze opkijken zoals sporters, trainers en ouders. Voorzitter van KC Leuven Bianca François merkt op dat zij amper rokers in de club hebben, maar ze willen bij de jeugd niet de indruk wekken dat roken het goede voorbeeld is. Die boodschap wordt nog krachtiger als ze gedragen wordt door meerdere clubs, over verschillende sporttakken heen.

Henk Mariman, Academy Manager van OHL benadrukt dat de club zeer veel aandacht besteedt aan een gezonde levensstijl. Dit geldt niet alleen voor de voetbalspelers maar voor iedereen die bij de club op één of andere manier betrokken is. de communitywerking van de club focust op gezondheid via diverse projecten. Een rookvrij stadion en rookvrije jeugdcentra maken daar deel van uit.

Generatie Rookvrij

Het initiatief komt van Generatie Rookvrij, een beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Ook de stad Leuven is trekker en ondertekent binnenkort samen met de sportclubs een officieel charter. In oktober volgt er nog een officieel moment waarop de betrokken schepenen en clubs het Charter Alliantie voor een Rookvrije Samenleving zullen ondertekenen en de nieuwe clubs bekend maken die volgend sportseizoen mee in het project stappen.

Geef een reactie