De Plas in Rotselaar gesloten omwille van blauwalgen

Zwemzone De Plas’ in Rotselaar is gesloten omwille van blauwalgen (cyanobacteriën). Het gemeentebestuur van Rotselaar adviseert om elk contact met de blauwalgen en het water in de omgeving ervan te vermijden. De algen vormen een drijflaag op het water.

Blauwalgen zijn een natuurlijk fenomeen dat tijdelijk is. De bloei ervan wordt gestimuleerd door stilstaand water, een hoge concentratie aan voedingsstoffen en warmere temperaturen. 

Volgens VMM zijn blauwalgen eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Er zijn niet minder dan 2000 soorten en ze behoren tot de oudste levensvormen op aarde. Blauwalgen krijgen meestal pas aandacht als ze bloeien en een drijflaag vormen. Niet alle blauwalgen zijn toxisch, maar het overgrote deel is dat wel. Daarom is het belangrijk om elke drijflaag te melden.

Voor welke problemen zorgt blauwalgenbloei?

Blauwalgenbloei vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water. Als die laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er giftige stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Via de mond, via de huid en bij inademing kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid en hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma.

Toxines die aanwezig zijn in kleine waterdruppeltjes, kunnen ook via de luchtwegen opgenomen worden. Hierdoor lopen niet alleen zwemmers maar ook hengelaars en beoefenaars van sporten op of aan het water een potentieel risico. Ook honden lopen risico omdat zij met open muil zwemmen.

Drijflagen van blauwalgen zien er vaak ook vies uit en kunnen ernstige geurhinder veroorzaken.

Geef een reactie