Vrijwilligers redden jonge ooievaar na landing in het water bij eerste vlucht

Wat al dagenlang gevreesd werd is ook gebeurd. Een van de jonge ooievaars, de vogel met het ringnummer 7102, is zondagnamiddag uitgevlogen en in het water geland. Zo’n eerste vlucht is voor de dieren toch vooral uitproberen en het was voorspelbaar dat ze in de huidige omstandigheden in het water zouden belanden.

Het ooievaartje probeerde zelf om naar de kant te zwemmen wat ook nog aardig lukte. Vrijwilligers van het bezoekerscentrum, brandweer Diest en de bevoegde boswachter waren ondertussen verwittigd door een paar fotografen die ter plaatse waren. Zij hebben samen de vogel op tijd uit het water kunnen halen. De ooievaar was kletsnat en de plaats waar hij zat heeft een relatief steile kant. Hij geraakte niet op eigen kracht op het droge. Allicht zouden de ouders ook geen risico genomen hebben om hem daar te voederen. De plaats was namelijk erg moeilijk bereikbaar. Het risico was dan ook groot dat het dier slachtoffer zou worden van zijn predatoren.

Voor alle zekerheid is de ooievaar overgebracht naar het opvangcentrum voor vogels in Oudsbergen (Opglabbeek). Als het water wat meer gezakt is, komt 7102 terug naar Diest.

Het is nu afwachten wat het tweede ooievaarskuiken doet. Dat is een paar dagen jonger en die ooievaar vliegt dus iets later uit. Ondertussen zijn er een paar droge zones rond de broedpaal. Dat geeft hoop. Het team van het bezoekerscentrum blijft alert om in te grijpen mocht het ook met die vogel mislopen.

Beeldmateriaal en informatie: Jean-Pierre Nijns, Cedric Rogiers en Luc Cieters

Geef een reactie