Twee kraanvogels geboren in de Vallei van de Zwarte Beek

De geboorte van twee jonge ooievaars in het Webbekoms Broek was al erg speciaal maar er is nog meer spectaculair nieuws van het vogelfront. In de Vallei van de Zwarte Beek zijn deze lente namelijk ook twee kraanvogeltjes geboren. Het gaat over het eerste succesvolle broedgeval van deze iconische vogel van de laatste 300 jaar in België.

De tweeling werd Gru en Dru genoemd, naar hun Latijnse naam grus grus en de langpotige tweeling uit de animatiefilm ‘Verschrikkelijke Ikke’. Ze zijn de bekroning voor het intensieve natuurbeheer in het valleigebied en een enorme opsteker voor natuurherstel in heel Vlaanderen.

Twee keer per jaar trekken de kraanvogels trompetterend in grote groepen over het oosten van ons land naar hun zomer- of winterverblijf. De afgelopen drie jaar streek er telkens een koppel neer in de Vallei van de Zwarte Beek. Vorig jaar maakten ze hier voor het eerst een nest maar kwam het niet tot een broedgeval. Dit jaar lukte het wel. Op 30 april 2021 kwamen twee kleine kraanvogels uit hun ei.

Gru & Dru: ambassadeurs voor meer natte natuur

De voorbije 50 jaar zijn we 75% van de natte natuur in Vlaanderen verloren. Stap voor stap proberen partners als Natuurput en VLM die te herstellen. Gru & Dru zijn daarom de perfecte ambassadeurs voor meer natte natuur in Vlaanderen.

Het is geen toeval dat de dieren in de Vallei van de Zwarte Beek neerstrijken. Kraanvogels voelen zich thuis in natte, venige beekvalleien. De voorbije decennia hebben de vrijwilligers van Natuurpunt hier hard gewerkt aan het herstel van de venen en moerassen, samen met vele partners. Dankzij een aangepast beheer vinden de kraanvogels hier voldoende voedsel en is er genoeg beschutting om een nest te maken.

Gun ze rust

De nestlocatie van de vogels blijft strikt geheim. De kraanvogeltjes zijn zeer gevoelig voor verstoring. Iedereen is welkom om in de Vallei van de Zwarte Beek te komen wandelen en het leefgebied van de kraanvogels te ontdekken. Maar je moet wel op de paden blijven en honden moeten aan de leiband. Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal hier toezicht op houden. Wie toch van het pad afgaat, riskeert een fikse boete.

De kleine kraanvogels zullen ongeveer half juli hun eerste vliegpogingen doen. Tot eind oktober zal het kraanvogelgezin in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat er hier in de toekomst nog kleine kraanvogels geboren zullen worden.

Vouw je eigen kraantje en win een vogelspel

Deel in het kraanvogelgeluk door je eigen kraanvogeltje te vouwen. Volgens de Japanse legende worden al je wensen vervuld als je er duizend vouwt in één jaar.

Als je voor 1 augustus 2021 een foto van je papieren kraantje op Facebook of Instagram deelt met #grudru en @natuurpunt, dan maak je kans op 1 van de 10 exemplaren van het populaire gezelschapsspel Wingspan. Je kan hieronder zien hoe dat vouwen precies moet.

Geef een reactie