Jonge uilen bij burgemeester Rudi Beeken

Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken heeft bijzondere gasten in de hoeve waar hij woont. Hij postte een foto van een uilskuiken op zijn Instagramaccount met de commentaar dat er vier jongen in het nest zitten. Ook in de Sint-Martinuskerk in Tielt-Winge zijn drie jonge uilen geboren.

De erg betrokken ploeg van @kerkintieltwinge interviewde Rudi Beeken over zijn toffe gasten. Hij woont in de gerenoveerde ouderlijke hoeve De Manhaeg in de deelgemeente Kraasbeek en bij de verbouwing heeft hij expliciet nestruimte laten voorzien voor kerkuilen en vleermuizen.

De burgemeester verduidelijkt dat de huidige bouwnormen erg streng zijn, zeker ook op het vlak van isolatie. Dat is niet altijd in het voordeel van de natuur omdat de spleten en gaten waar uilen en vleermuizen in huizen er niet meer zijn. Rudi Beeken liet daarom een uilengat maken in de nok van het dak. In een andere gevel van de hoeve is een vleermuizenhotel gevestigd.

De uilen veroorzaken weinig overlast. Ze krijsen wel eens bij valavond maar verder vallen ze niet op. Het nest van de uilen wordt in de winter proper gemaakt door de kerkuilwerkgroep. Enkel als de jonge uilen leren vliegen is er wat kabaal maar dat neemt Rudi Beeken er graag bij.

Burgemeester Beeken doet overigens nog wel meer inspanningen om de natuur aan bod te laten komen op zijn erf. De poel die voor het huis is de poel ligt is opnieuw aangelegd. Verwarmen gebeurt met een waterpomp en op het dak van de garage liggen zonnepanelen voor de elektriciteit en het warm water in de hoeve. Rudi Beeken laat een groot deel van het gazon ongemaaid en hij liet een hoogstamboomgaard aanplanten in de buurt van de hoeve. Het erf wordt verder omheind door een haag met inheemse struiken en planten.

Stefaan Deputter, redacteur van het parochieblad, had het met Rudi Beeken nog over een bizar bijgeloof in de regio. Waar een kerkuil gezien wordt zou binnen korte tijd iemand overlijden. De vader van Rudi Beeken overleed in 2012 en in dat jaar hadden de uilen in de hoeve hun eerste broedsel. De burgemeester klasseert die associatie echter als puur toeval.

Geef een reactie