Druk zomerprogramma om 5 jaar Sven Nys Center te vieren

De Balenberg was jarenlang heilige grond voor de fans van het veldrijden. Sven Nys en later ook zijn zoon Thibau Nys scherpten er hun techniek aan en ze bouwden er een ijzersterke fysiek op. Ieder jaar op 1 januari was het feest op de berg. De Grote Prijs Sven Nys combineerde sport op topniveau met de volkse vrolijkheid en sportieve passie.

Vijf jaar geleden opende hier het Sven Nys Cycling Center. Ondertussen noteren ze daar meer dan 500.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het Sven Nys Cycling Center wordt uiteraard geassocieerd met veldrijden en alle andere vormen van offroad fietsen voor alle leeftijden. De populariteit ervan groeit met de diversiteit. Mountainbike, trial, bmx en gravel…het kan hier allemaal. Opleiding is een belangrijf aspect van de werking. Ieder jaar komen een kleine duizend jonge fietsertjes de knepen van het vak leren. Maar de site is geëvolueerd naar een totaalbeleving met een combinatie van fietsen, wandelen, wielercultuur, gastronomie en een eventprogramma voor alle leeftijden. Het belevingscentrum is ook een goede uitvalsbasis om het Hageland te gaan ontdekken. Volgens burgemeester van Tremelo Bert De Wit heeft het centrum zijn gemeente toeristisch op de kaart.

Je kan verder lezen na de afbeelding

De vijfde verjaardag van het Sven Nys Center wordt gevierd met een hele reeks activiteiten en met een streetart van Puncheur. Offroad fietsen en streetart is een logische combinatie. Beiden zijn populair in de zogenaamde straatcultuur. Puncheur is een streetart collectief dat vooral gezichten van bekende renners schildert op iconische plaatsen van een parcours in het wielrennen.

Je kan hieronder zien hoe Puncheur het werk maakte. Je kan verder lezen onder het filmpje

Je hoeft niet absoluut op de tweewieler om de site te bezoeken. In het belevingscentrum kan je de grote momenten uit het veldrijden en uit de carrière van Sven nys herbeleven. Aanpalend vind je daar ook eetcafé Velo met een mooi uitzicht over de Balenberg en de streek.

Het project werd mogelijk door een samenwerking tussen Sven Nys en Bob Verbeeck, de grote man achter sports event bureau Golazo. Zij kochten samen de Balenberg. De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Tremelo zetten mee hun schouders onder het project.

Om het vijfjarig bestaan van het Sven Nys Center extra cachet te geven is er deze zomer veel te beleven op de flanken van de Balenberg. Een greep uit het aanbod:

 • Schatten van Vlieg: doorlopend –  nieuwe gezinszoektocht
  Wrijf het zand uit je ogen, baan je een weg langs alle geheime plekjes van de Balenberg en ga samen met vlieg op zoek naar de cijfercode. Misschien zit er een aanwijzing in de trofeeënkast van Sven Nys? Of in de mouw van zijn kampioenentrui? Of – wie weet – aan de finishlijn van het veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys. Rep je naar het Sven Nys Cycling Center voor een spannende schattenjacht!
 • Ontdek het belevingscentrum en de Balenberg met gids: Open rondleiding – iedere zondag om 15 uur – duur ongeveer 1,5 uur
  Volg onze gidsen in het spoor van Sven en Thibau en ontdek alles over offroad fietsen. Je start in het belevingscentrum met leuke anekdotes en een interactieve rondleiding. Daarna verken je het terrein en de verschillende buitenparcours tijdens een korte wandeling rond het center. Gids gratis, enkel inkomtarief belevingscentrum te betalen.
 • Geo-cache: Vind jij de 4 caches op de Balenberg? Dan ontdek je de tip voor de bonus-cache! Geo-cache is vrij en gratis. Ontdek er alles over via www.geochaching.com
 • After Work Rides: vrijdag 6 en 20 augustus – 17.30 uur
  Ontdek het Hageland tijdens een leuke afterwork ride! Je fietst in kleine groepjes een heuvelend parcours van 50 à 60 km. Meer info over de afterwork rides op visit-tremelo.be en http://www.facebook.be/sncc
 • Grit! Gravel Fest: zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus
  Grit! Gravel Fest is er voor iedereen die de gravelwegen en onverharde paden in het Hageland wil ontdekken. Je kan op een ongedwongen manier te proeven van deze  vernieuwende tak van de wielersport. Ook als je niet over een gravelbike beschikt, kan je deelnemen met een mountainbike of cyclocrossfiets. De focus van Yuzzu Gravel Series ligt op avontuur, vrijheid en plezier. https://www.belgiangravelseries.be/nl
 • Boomklimmen op zaterdag 8 augustus
  Er werden enkele hoge bomen uit – gerust met klimgrepen en routes uitgezet tot 10 meter hoog. Ideaal voor een stevige klim – sessie in gezonde boslucht. Reservering verplicht, mogelijk vanaf midden juli via www.bosk.be
 • ROB-vertelling: dinsdag 10 augustus – Bas Birker
  Geniet van een gratis voorstelling van stand-up comediant Bas Birker op de flank van de Balenberg. Vanaf 19 uur is iedereen welkom. Breng wel je eigen stoeltje mee of zet je met een dekentje op het gras en kom bij voorkeur met de fiets. De voorstelling start om 20 uur en duurt ongeveer een uur.  De voorstelling vindt plaats in open lucht.
 • Open-Fietsbieb: zaterdag 24 juli en 28 augustus
  In de Fiets bieb leen je een kinderfietsje voor maar 20 euro per jaar. Ontdek hoe de Fietsbieb werkt en hoe je goedkoop een kinderfiets op maat van jouw kleine coureur kan uitlenen.
 • WK-roadshow: woensdag 25 augustus
  Wie zich het eerst over de finishlijn in Leuven trapt en de nieuwe wereldkampioen wielrennen wordt weten we op 25 en 26 september. Maar voor het zover is, doorkruist een andere karavaan onze provincie. De WK Roadshow dompelt je onder in de wereld van strakke koerstenues, geschoren benen en wereldkampioenen. En op 25 augustus staat die WK-Roadshow op de Balenberg!.
  In de Koersbus herbeleef je de hoogtepunten van 100 jaar WK wielrennen. Een tof museum op wielen. In de Mobiele Activatie Unit trap je je eigen WK-parcours op een virtual bike of beklim je tegen de tijd een iconische helling. Zet de beste tijd neer en win een prijs. Je krijgt hier ook een blik op de toekomst. Hoe ziet de koersfiets van morgen eruit? Welke materialen zorgen voor een revolutie in de wielersport? Kinderen wagen zich buiten aan het fietsbehendigheidsparcours voor kampioenen. En je kan ook een ruim gamma van aangepaste fietsen uitproberen, op maat van G-sporters.
 • Stoere bossporten op zaterdag 28 augustus
  Een hele dag vol avontuur: boomklimmen, bmx’en, boogschieten en een waterachtige verrassingsactiviteit.
  Reservering verplicht, mogelijk vanaf midden juli via www.bosk.be

Geef een reactie