Glabbeek herdenkt crash Engelse bommenwerper

Glabbeek herdenkt deze week de crash van een Engelse bommenwerper Vickers Wellington R1471 (code KO-T) van het 115de RAF squadron. Die werd in de nacht van van 5 op 6 augustus 1941 rond 1.35 uur uit de lucht geschoten door luitenant Hans Joachim Redlich van de Duitse Luftwaffe. De Duitsers waren gelegerd op het vliegveld van Brustem bij Sint-Truiden. Tijdens dezelfde nacht schoot Redlich nog een Engelse Halifax 9516 neer boven Kortenbos bij St-Truiden. In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 om 2.44 uur haalde hij opnieuw een Engels vliegtuig neer bij Gembloux. Op 12 januari 1942 werd hij zelf neergeschoten in St-Truiden en hij kwam om bij de crash.

Flight Lieutenant F.L. Litchfield, en zijn vijf bemanningsleden waren om 22.47 uur opgestegen in Marham (Norfolk, Engeland) en waren onderweg naar Mannheim bij Karlsruhe onder Frankfurt, om er een bommentapijt uit te gooien. De Wellington was een tweemotorige bommenwerper die tijdens de oorlog vooral als nachtbommenwerper gebruikt werd.

De gewonde bemanningsleden van de Wellington werden in het huis van Frans en Bertha Harry-Willems in de Kersbeekstraat in Glabbeek-Zuurbemde binnengebracht en kregen er de eerste zorgen toegediend. Piloot Frederick Litchfield, tweede piloot  Richard Hilton Jones en sergeant Edward Lambert waren zo goed als ongedeerd. De drie andere sergeanten hadden minder geluk. Donald Boutle was het zwaarst gekwetst. Hij had een schedelbreuk en was buiten bewustzijn en er werd voor zijn leven gevreesd. Daarom kreeg hij door pastoor Van Maegdenberg de laatste sacramenten toegediend. James Walker had een zware beenbreuk onder de knie en Alexander Lawson was zwaar gewond in het aangezicht.

Dokter Eugene Homans kwam, op vraag van burgemeester Victor Mertens, ter plaatse om de gewonden te verzorgen. Hij bracht uren door bij de gewonde militairen. Volgens een ooggetuigenis van Georgette Depré, een jong meisje dat in de buurt woonde, zou het verzet snel ter plaatse geweest zijn. Schoolmeester Maurice Vanhemelen zorgde voor burgerkleding voor de Engelse militairen, maar voor de gewonden was het onbegonnen werk om hen om te kleden. De bemanning heeft ook nog tevergeefs geprobeerd om het toestel in brand te steken om het zo uit handen van de Duitsers te houden. Het verzet kreeg de zes Engelsen niet tijdig weg en ze werden door de Duitsers gevangen genomen. Door het toedoen van de dorpsdokter en de burgemeester werden de gewonden naar het ziekenhuis in Leuven gebracht. De Duitsers hebben het neergestorte vliegtuig gedemonteerd en voor onderzoek meegenomen.

Gevangenschap

Na verzorging in het hospitaal in Leuven en nadien in het ziekenhuis Instituut Bordet in Brussel werden de gewonde bemanningsleden als krijgsgevangenen naar Duitse kampen in Polen en Litouwen gebracht. De zes inzittenden van deze vliegtuigcrash in Glabbeek kregen allen op het einde van de oorlog de oorlogsdecoraties ‘War Medal’ en ‘Campaign Star’. Sergeant James Walker overleefde maar liefst drie crashes en ontsnapte acht dagen uit een krijgsgevangenkamp. In het jaar 2000 bracht hij op zijn 80ste nog een bezoek aan het hospitaal in Leuven, waar hij persoonlijk de zusters kwam bedanken voor de goede zorgen in 1941.

Toeristische tip: de Lindeboomwandeling

De Lindeboomwandeling illustreert het verhaal van  de gebeurtenissen tijdens WO I in deelgemeente Bunsbeek, waar de Belgische soldaten van het 22ste Linieregiment zich op 18 augustus 1914 verdedigd hebben.

Afstand:
ca 10 km

Lindeboom bewegwijzering

Bewegwijzering:
Zeshoekige roodbruine bordjes met de verwijzing naar WO I en de lindenboom met bijhorend kruis

Aard van de weg:  
meestal rustige beton-, veld- en holle wegen met een aaneenschakeling van landschappen, vergezichten, fruitplantages en dorpskernen.

Vertrekpunt en parkeergelegenheid:
Parochiecentrum, Bunsbeekdorp 6, 3380 Bunsbeek

Info:
Edmond Denruyter  (016 77 12 37)

Geef een reactie