Leuven schaft mondmaskerplicht in binnenstad af

 Vanaf vrijdag 25 juni is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in de beperkte zone in de binnenstad. Op dit ogenblik is het aantal besmettingen aanhoudend laag en heeft Leuven een hoge vaccinatiegraad bereikt. Volgens burgemeester Mohamed Ridouani evolueren de cijfers gunstig. In Leuven zitten ze voor de eerste keer dit jaar onder de 20 besmettingen per week, wat betekent dat de viruscirculatie laag is. Het daalt ook elke dag. Daarnaast zal in de loop van de week meer dan 70% van de volwassen Leuvenaars minstens een eerste keer gevaccineerd zijn. Daardoor kunnen ze de mondmaskerzone afschaffen.

Ridouani wijst ook op het begin van de zomer en het einde van het academiejaar. De drukte in de binnenstad zal daardoor afnemen en daarom is een verplichting niet langer nodig.

Doorheen de hele coronacrisis telde Leuven relatief het laagste aantal besmettingen van alle steden in ons land, wat op zich toch opmerkelijk is. Een mondmasker dragen blijft wel verplicht in bepaalde situaties, zoals beslist in het Ministerieel Besluit van de federale regering, bijvoorbeeld in horecazaken (tenzij je zit). Op het openbaar domein is het verplicht om een mondmasker te dragen bij grotere drukte.

Geef een reactie