Kruidtuin Leuven bestaat 200 jaar en viert een gans jaar feest

De botanische tuin in Leuven bestaat 200 jaar. Hoog tijd dus, om deze mooie plek in de universiteitsstad, intensiever bekend te maken.

De meeste mensen kennen de Kruidtuin allicht enkel omdat ze er haastig passeren. Dat is jammer. Het is een plek van rust, waar je kunt genieten van de bloemenpracht. Wie in de serres passeert, kan zonder al te veel verbeelding wegdromen van een tropische vakantie. De Kruidtuin heeft er ook een rijke geschiedenis opzitten. In de wetenschappelijke wereld van de genees- en plantkunde is de tuin een internationale referentie die vaak heeft bijgedragen aan belangrijke innovaties. Oorspronkelijk was het de tuin waar de universiteit medicinale kruiden kweekte.

Verhalen van de Kruidtuin ontdekken

De stad grijpt de tweehonderdste verjaardag aan om de Kruidtuin beter bekend te maken. Het hele jaar door zijn er activiteiten. Sinds zondag 20 juni kan iedereen de Kruidtuin verkennen tijdens gegidste wandelingen of zelfstandig met een gloednieuwe audiogids. Voor kinderen is er Tuinman Dré vertelt, vier audioverhalen op maat van families. En vanaf de zomervakantie kunnen gezinnen op expeditie met een grote zoek- en doekaart. 

Vanaf 4 juli zijn er iedere eerste zondag van de maand lezingen, muziek, dans en workshop. Elke derde zondag van de maand kan je deelnemen aan een rondleiding.  En elke vierde zondag kan je inschrijven voor de tocht ‘Van (on)kruid naar wetenschap’, die ook een stapje buiten de Kruidtuin zet. 

Ook grote stadsevenementen zoals Open Monumentendag of Wintertijd zullen een luik in de tuin krijgen dit jaar.

Verleden, heden en toekomst

Het Poortgebouw, de hoofdtoegang van de Kruidtuin, kreeg een knappe opwaardering. Bezoekers komen er te weten wat er allemaal te doen is en krijgen er een korte film te zien over het rijke verleden, het heden én de toekomst van de tuin. In die minidocufilm neemt de stadsarchivaris je mee naar het depot van het Stadsarchief voor het historische verhaal. Ze reconstrueert de geschiedenis van de Kruidtuin aan de hand van in het archief bewaarde prenten, plannen, foto’s en plantenlijsten. De huidige hoofdtuinier en de architect van het masterplan vertellen je daarna over het heden en de toekomstplannen. Na de film kan je verder op stap door de tuin met een audiogids.

Wie alles wil zien kan dat best een paar keer per jaar doen. Elk seizoen zijn er immers andere hoogtepunten in de uitzonderlijke plantencollectie Bezoekers ontdekken zo de vele mogelijkheden die planten hebben: van geneeskundige heling tot het bereiden van een voedzame soep of het maken van een mooi bloemstuk.

Kunst en cultuur in de Kruidtuin

De tuin heeft een lange traditie als kunst- en cultuurlocatie. Op woensdag 23 juni kan je naar “When I Look at a Strawberry, I Think of a Tongue ” met danser Lisi Estaras, muzikant Mirko Banovic en theatermakers Kristien De Proost en Sara Vanderieck.  Zij laten zich inspireren door de roman De kunst van het genot van Goliarda Sapienza. Het viertal ontmoet elkaar onder het voorwendsel van Sapienza’s vraagstuk naar sociaal en politiek engagement, persoonlijke groei, ouderschap, seksueel verlangen en ouder worden.

Op 4 juli zoekt componist en percussionist Evert Van Eynde naar andere manieren om muziek bij de mensen te brengen. De pandemie maakte zijn manier van denken plots erg actueel. In de Kruidtuin brengt hij MarimbaSCAPES. De componist verdeelde de tuin in twaalf zones en componeerde voor elke zone rustige muziek, als een verrijking op de al prachtige omgeving. De soundscapes dompelen je onder in een klankervaring, een soort augmented reality. Het basisinstrument voor alle muziek is de marimba, die door de warme klank van haar tropisch houten klavier een evidente link biedt met de omgeving.

Vanaf 14.30 uur start elke soundscape en om 15.00 uur speelt Van Eynde live solo marimba centraal voor de Orangerie. Dit concert vermengt zich met de soundscapes, die na het liveoptreden geleidelijk uitdeinen.

Geef een reactie