Kermisgangers besteden meer budget op kermis in Deurne

Kermissen mochten weer vanaf 9 juni en ondertussen hebben we de eerste al achter de rug in het Hageland. In Deurne, de deelgemeente van Diest, konden de kinderen zich vorige zaterdag, zondag en maandag uitleven op een aantal kermisattracties en dat deden ze met veel enthousiasme.

Ook Viviane Peeters stond met haar ballenkraam op het kermisje. Zij was om diverse redenen blij met het enthousiasme. Viviane woont vlakbij in Tessenderlo maar zij is ook voorzitter Vlaanderen van de beroepsfederatie van kermisexploitanten. Ze kon dus eindelijk zelf opnieuw aan de slag maar ook voor al haar collega’s is er perspectief.

Mensen besteden meer op de kermis

Viviane was maandag ook een tevreden foorkraamster. Er kwam drie dagen lang veel volk naar het viel op dat de kermisgangers meer spendeerden dan voor de coronacrisis. Dat werd maandagnamiddag bevestigd door Christine Jensen. Zij was met haar zoon op de kermis. “Het kermisbudget mag wat meer zijn dan vroeger”, zei ze. “De kinderen hebben lang genoeg in de miserie gezeten. Ze mogen nu wat extra plezier hebben, uiteraard met de nodige voorzichtigheid.” Christine voegt er nog aan toe dat dit niet alleen geldt voor de kermis. Ze is ook bij andere handelaars wat royaler.

Wat met grote zomerkermissen

Ondertussen blijft het op veel plaatsen onduidelijk of de zomerkermis er effectief kan doorgaan. De meeste plaatselijke besturen zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken maar het moet praktisch haalbaar zijn. Zeker voor de grotere kermissen zal er veel wikken en wegen zijn. Dat heeft onder meer te maken met de controle van het aantal bezoekers. Het aantal mensen dat een publiek event in open lucht mag bijwonen loopt op 1 juli en op 1 augustus telkens stevig op maar het blijft een norm en die moet toch nog steeds gecontroleerd worden. De zeer populaire kermis in Scherpenheuvel bijvoorbeeld, duurt in principe 10 dagen, met 1 rustdag. Dat betekent dat je 9 dagen aan crowd control moet doen. Naast het aantal aanwezigen gelden nog steeds maatregelen voor de horeca en die zijn ook op bepaalde kermisattracties toepasselijk. De kermis in Scherpenheuvel bijvoorbeeld, duurt in principe 10 dagen, met 1 rustdag. Dat betekent dat je 9 dagen aan crowd control moet doen.

De belangrijkste kermissen in de regio staan in principe op volgende momenten gepland

  • Zomerkermis Diest: van vrijdag 9 juli tot en met maandag 19 juli.
  • Zomerkermis in Scherpenheuvel: van zaterdag 24 juli tot en met maandag 2 augustus
  • Zomerkermis in Aarschot: van zaterdag 21 augustus tot en met maandag 30 augustus 2021

Geef een reactie