Grote namen aan de start van Duracell Dwars Door Het Hageland 2021

Organisator Nick Nuyens gaf dinsdag wat meer details vrij over het parcours en het deelnemersveld van Duracell Dwars door het Hageland, de wielerwedstrijd die volgende zaterdag 5 juni gereden wordt.

De belangrijkste nieuwigheid dit jaar is de editie voor vrouwen en dat lijkt al meteen een wedstrijd van zeer hoog niveau te worden. Het parcours is bijzonder uitdagend opgebouwd en er staan nogal wat toprensters op de deelnemerslijst.

De dames mogen meteen na de start al stevig aan de bak. Al na 10 kilometer stuurt de parcoursbouwer hen over de Grootbroekstraat in Langdorp. Dat is meer dan 5 kilometer over gravel. Het vrouwenpeloton krijgt in totaal 11 gravelzones voor de wielen geschoven over een afstand van 36 kilometer. Ze moeten ook drie keer over het Grasbos en drie keer naar boven op de kasseien van de citadel.

Al dat fraais ligt gespreid over een afstand van 122 kilometer. De vrouwen rijden eerst twee langere lussen tussen Aarschot, Langdorp en Rillaar. Ze steken dan door naar Diest waar ze opnieuw twee lussen rijden tussen Diest en Scherpenheuvel-Zichem.

Vrouwenrace: Lotte Kopecky topfavoriete

Belgian Cycling Team, de nationale selectie die zich voorbereidt op de olympische spelen in Tokio, stuurt een ploeg naar Aarschot met onder meer Belgisch kampioene en internationale topper Lotte Kopecky. Meervoudig Belgisch en wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken, momenteel aan de slag als wedstrijdorganisator voor Golazo, noemde haar als de belangrijkste kanshebber voor de zege.

Kopecky moet het onder meer opnemen tegen die andere grote naam uit het Belgisch vrouwenwielrennen, Jolien Dhoore. Zij is aan haar laatste seizoen bezig als profrenster. Met drie beklimmingen van het Grasbos in de finale is Dhoore zeker geen topfavoriete maar haar team SD Worx, komt met een erg sterke ploeg aan de start. Ook Amy Pieters, Christine Majerus en Elena Cecchini kunnen een belangrijke rol spelen in deze wedstrijd.

Team DSM brengt onder meer Floortje Mackaij en Lorena Wiebes in stelling. Wiebes werd in 2019 Europees kampioene en vorig jaar won ze de Omloop van het Hageland in Tielt-Winge. Jammer genoeg geen Marianne Vos bij Jumbo Visma. Zij sturen de Britse Anna Henderson als kopvrouw naar het Hageland. Henderson reed vorige week nog een sterke Internationale Lotto Thuringen Ladies Tour en zij kan een hoofdrol spelen in deze spijkerharde koers.

En dan zijn er nog een pak toppers uit het veldrijden. Het Plantur Pura project stuurt bijvoorbeeld Sanne Cant, Annemarie Worst, Marthe Truyen en Yara Kastelein naar Aarschot. Die hebben stuk voor stuk zand en modderervaring en dat helpt op de knoestige gravelpaden van het Hageland. Maar ook Denise Betsema, Laura Verdonschot, Thalita De Jong en Maud Kaptheyns kunnen met hun ervaring in het veld voor spanning zorgen.

Mannenrace: vier keer Grasbos en citadel

Terwijl de vrouwen zich dubbel plooien in de omgeving van de Vinkenberg en op de helling van het Grasbos, beginnen ook de mannen aan bijna 180 kilometer wedstrijd met meer dan veertig kilometer stof vreten en gedokker over gravel. Het was voor het team van Nick Nuyens een stevige klus om die combinatie voor mekaar te krijgen. Het parcours van Duracell Dwars door het Hageland is uitgetekend op het grondgebied van amper drie steden. De twee lussen in de omloop zorgen ervoor dat het vrouwen- en het mannenpeloton mekaar niet voor de wielen rijdt.

De mannen krijgen een aanloop van ongeveer 37 kilometer voor ze aan de eerste gravelstrook in de Grootbroekstraat beginnen. In totaal moeten ze 14 gravelzones afwerken over een afstand van 42 kilometer. De renners gaan vier keer over het Grasbos en ook vier keer over de citadel.

Deceuninck Quick Step en Alpecin Fenix met zeer sterk blok

Bij de mannen komen liefst vijf World Tour teams aan de start. De absolute top lijkt dus eindelijk de weg naar het Hageland gevonden te hebben. Deceuninck Quick Step stuurt zeven steengoede renners het Hagelandse veld in maar de deelname van Marc Cavendish is toch wel heel speciaal. De Brit won dertig etappes in de Tour de France en werd in 2011 wereldkampioen in Kopenhagen. Cavendish leek vorig jaar een beetje roemloos uit het wielrennen te verdwijnen maar hij werd onverwacht opgevist door Patrick Lefevre. Dat leverde op. Cavendish won dit jaar vier ritten in de ronde van Turkije en scoort daarmee zo maar eventjes 150 zeges bij de profs. De kans dat hij zaterdag de koers wint is klein. Cav is niet meteen het type voor dat soort werk. Deceuninck Quick Step komt ook met Zdenek Stybar en Yves Lampaert aan de start in Aarschot. Hun kansen op een stoffige zege zijn veel groter.

Ook het team van Alpecin Fenix is bijzonder sterk. Zij doen het onder meer met Tim Merlier. Die ontbolsterde de laatste jaren helemaal als wegrenner. Merlier won recent een rit in de Giro en moet met zijn veldrijderscapaciteiten als een absolute topkandidaat voor de overwinning gezien worden. Maar ook de winnaar van vorig jaar, Jonas Rickaert, is een speerpunt bij Alpecin-Fenix. Met Kenneth Van Bilsen en Niki Terpstra staan er overigens nog twee gewezen winnaars aan de start.

Wij zetten later vandaag een eventpagina online met alle nuttige info over de editie 2021 van Duracell Dwars door het Hageland.

Geef een reactie