Project Bee, een bijenvriendelijk pleintje dat ook sociale warmte uitstraalt

Het eilandje op de kruising van de Langenberg, de Turnhoutsebaan, en de Kruisstraat in Molenstede, werd zondagnamiddag een oase voor onthaasting, chillende zonnekloppers en creatieve kinderanimatie. De buurtbewoners vleiden zich neer aan coronacorrect opgestelde tafeltjes en genoten van een glas fris kraantjeswater, fruitsap of cava.

Het is een enigszins vreemde plaats om een zonneterras neer te poten. Geprangd tussen een pas gerenoveerde grote weg en twee populaire dorpswegen. Daarmee is meteen het unieke van project Bee aangegeven. In Vlaanderen zijn duizenden van die pleintjes. Die worden meestal opgelost met beton of saaie aannemersbeplanting. In Molenstede hebben de buren er een ecologisch project van gemaakt waar wilde bijen een schuil- en nestplaats vinden en waar ze ook een rijkdom aan planten hebben om te kunnen overleven.

In het hart van Project Bee staat een fraai bijenhotel, groendak inclusief. Rond dat bijenhotel is een zone aangelegd met vaste planten die veel nectar produceren. Rond die plantenzone zijn bloemen uitgezaaid. Speciaal geselecteerd op hun aantrekkingskracht voor wilde bijen.

Project Bee is echter veel meer dan een duurzaam ecologisch initiatief. Het creëert ook sociale verbondenheid in de buurt. Inge Dierickx mag gerust als de bezieler van het project worden aangesproken maar het is haar grote verdienste dat ze de ganse buurt wist warm te maken voor project Bee. Inge kluste onder meer het bijenhotel in mekaar maar ze kon daarbij rekenen op de hulp van een hoop handig volk. En ook spitten, planten en zaaien werd een zaak van veel mensen die in de buurt wonen.

Project Bee werd op zondag 30 mei ingehuldigd. Het terras dat daarvoor was opgebouwd zat de ganse namiddag vol. Uiteraard op de vereiste afstand. Een jonge gast speelde harmonica. Rocco Granata heeft niet voor niets een band met Molenstede. Iedereen hield zich strikt aan de veiligheidsvoorschriften maar toch was er gezelligheid, ongedwongenheid en sfeer. Het geeft aan dat het bijenhoekje gedragen wordt door de lokale gemeenschap.

De bijzondere inplanting van project Bee zou wel eens een motor kunnen worden voor vergelijkbare projecten. Het pleintje is zeer zichtbaar naast de drukke Turnhoutsebaan. Dat kan andere mensen inspireren om ook zo’n initiatief te nemen. Diest heeft een programma lopen waarmee de inwoners een stukje van het openbaar domein kunnen adopteren in het kader van de biodiversiteit. Je ziet nu reeds overal in de stad bordjes opduiken die aangeven dat iemand zich bekommert om een klein stukje groen in de stad. Dit jaar starten ook de burgerbegrotingen. De inwoners in iedere deelgemeente kunnen projecten indienen die meerwaarde creëren voor de buurt. Ze krijgen daarvoor een budget van 50.000 euro per deelgemeente. Daar zullen allicht ook een aantal projecten uitkomen die de biodiversiteit ondersteunen.

Project Bee werd financieel mee mogelijk gemaakt door Curieus Diest.

Geef een reactie