Zwembad Halve Maan heropent maar provincie wil werking evalueren en houdt daarbij alle opties open

Het heeft bijna twee weken geduurd maar op maandag 17 mei gaat het zwembad in provinciaal domein Halve Maan opnieuw open. Het bad moest vlak na de seizoensopening al snel weer dicht omdat er een waterlek werd geconstateerd. Het was overigens de gedeputeerde voor provincie domeinen Ann Schevenels die zelf het lek vaststelde. De politica kwam op de openingsdag zelf ook een baantje trekken en ze voelde toen een “gebroebel” in het water, zoals ze dat zelf noemde. Dat bleek later een stevig lek te zijn.

Deputatie wil werking provinciedomein grondig evalueren

Het is al de tweede keer in een periode van drie jaar dat het zwembad, vlak na de wintersluiting, opnieuw voor een aantal dagen dicht moet door een waterlek. Ook in 2019 gebeurde dat en toen werd zelfs kort na mekaar twee keer een lek geconstateerd. Dat roept uiteraard vragen op over de staat waarin de zwemkom zich bevindt. Gedeputeerde Schevenels deed daarover een verrassende uitspraak bij de voorstelling van de plannen voor de renovatie van het gebouw van restaurant De Badmeester dat deel uitmaakt van het domein. Ze liet toen verstaan dat de deputatie de werking van het provinciale domein grondig wil evalueren en daarbij blijven, ook voor het zwembad, alle opties open.

Het provinciebestuur heeft bij het begin van het seizoen een ingrijpende wijziging doorgevoerd in de tariefstructuur van het domein. De speelzone en het parkgedeelte zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Enkel voor het strand- en zwembadgedeelte moet nog betaald worden. Over die tarieven was nogal wat te doen. Inwoners van Diest mochten tot nu toe gratis binnen. Ter compensatie betaalde het stadsbestuur een forfaitair bedrag per jaar voor iedere inwoner die het domein bezocht. Dat is niet langer meer waar. Ook Diestenaren betalen voortaan een weliswaar verminderd tarief voor een zwembeurt. Daarnaast is er een getrapt systeem voor inwoners van Vlaams-Brabant en inwoners uit andere provincies. Die laatsten betalen significant meer. Je kan hier een artikel over de tariefstructuur lezen.

Geen plaats meer voor ochtendzwemmers

Wie gebruik wil maken van het zwembadgedeelte van het domein moet nog steeds op voorhand reserveren en betalen. Die reservatie is enkel mogelijk voor een blok van maximum drie uur. De facto betekent dat een stevige tariefverhoging omdat het inkomgeld slechts voor een beperkte tijd geldt. Een ganse dag gaan uitzakken op het strand is dus momenteel niet aan de orde.
Wat ook niet meer aan de orde is, zijn de baantjes van de ochtendzwemmers. Dat is een clubje vrienden die al jarenlang iedere ochtend een uurtje kwamen zwemmen. In de nieuwe organisatie opent het zwembadgedeelte pas om 11 uur. Gedeputeerde Schevenels laat duidelijk verstaan dat het veel te duur is om het zwembad vroeger te openen voor slechts een klein clubje gegadigden. Ook als er maar één zwemmer zou komen opdagen moet de volledige bestaffing aanwezig zijn, onder meer om de veiligheid te garanderen.

Geef een reactie