Meer bloemen en minder gras maaien moet biodiversiteit in steden verbeteren

In Diest staat een groot deel van de ring rond het stadscentrum momenteel uitbundig te bloeien. In het najaar van 2020 werden stoemelings  180.000 bloembollen in de grond geduwd en dat levert nu een fraai lenteplaatje op. Schepen voor Milieu Rick Brans bevestigt dat de bloembollen ook de volgende jaren het voorjaar kleur zullen geven.

De bloemetjes ogen niet alleen mooi, ze zijn ook een stimulans voor de biodiversiteit. In Leuven installeren ze die inspanning structureel. Het stadsbestuur van Leuven ondertekende samen met een heel aantal Leuvense bedrijven en organisaties het ‘ByeByeGrass’-charter’. Daarmee engageerden ze zich om meer bloemen te zaaien en het gras te laten groeien om zo een grotere biodiversiteit in de stad te krijgen. Dat is belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming.

Deze week werd het grasveld aan HAL 5 ingezaaid  met bijvriendelijk bloemzaad. Dat moet de grootste bloemenweide van Leuven opleveren. Inwoners van Leuven kunnen ook een gratis zakje bloemzaad afhalen en zo hun eigen bloemenweide creëren. Bloemen zijn essentieel voor het voortbestaan van de bijen. Onder meer door  droogte gaat de bijenpopulatie steeds meer achteruit, terwijl ze onmisbaar is voor mens en natuur.

Leuven laat ook dit jaar  het gras op verschillende plaatsen bewust langer groeien om meer water te kunnen vasthouden en CO2 op te nemen. Volgens oprichter van ByeByeGras Louis De Jaeger is een gemillimeterd gazon eigenlijk een groene woestijn. Gras laten groeien heeft een positieve impact op het chronisch watertekort én op je waterrekening maar ook zal alles wat fladdert en rondkruipt is dankbaar voor een uitgroeiend gazon.

Geef een reactie