Mooie winterbeelden van Freddy Ector – AWV waarschuwt voor gevaar op de weg

Sneeuw in maart. Niet iets wat we ieder jaar meemaken in onze contreien. Dat leverde vandaag idyllische plaatjes op. Freddy Ector trok vanmorgen dan ook zijn stevige sneeuwboots en zijn dikke winterfrak aan om dat speciale verschijnsel op film vast te leggen.

Ondertussen valt de nacht en dat brengt meteen ook de keerzijde van al dat fraais naar boven. Volgens de voorspellingen van het GladheidsMeetSysteem (GMS) van AWV zullen de wegdektemperaturen deze nacht onder het vriespunt dalen. Dit kan er voor zorgen dat de winterse neerslag die nog valt, tijdelijk kan blijven liggen. Doordat er al de hele dag winterse buien vallen is er veel vocht op de weg en dat kan aanvriezen. 

De wegen sneeuw- en ijsvrij houden is tijdens een periode met neerslag heel moeilijk omdat het preventief gestrooide zout wegspoelt. 

De strooidiensten van AWV staan tot en met de 4de maandag van april in “wintermodus”. Dat betekent dat er nog voldoende materiaal aanwezig is dat klaar is om onmiddellijk uit te rijden waar en wanneer nodig.

Er wordt aangeraden om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, zeker de snelheid aan te passen bij winterse buien en voldoende afstand te houden. Door de avondklok kan het preventief gestrooide zout ook minder goed ingereden worden. Zeker na middernacht is extra waakzaamheid aangewezen.

Er werd sinds oktober 2020 al 31.900 ton strooizout gebruikt op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Tijdens een gemiddelde winterperiode is dit 41.500 ton.

Geef een reactie