WZC’s Sint Augustinus en Ster der Zee kunnen vanaf vandaag versoepelen

Het vaccinatieverhaal is voorlopig een race naar het paradijs van de vrijheid die over een erg hobbelige weg wordt gereden. Voor de woonzorgcentra schijnt er echter licht aan het einde van die hobbeligheid. De bewoners van die wzc’s kregen voorrang in de vaccinatiecampagne en dat heeft ondertussen ook resultaat.

Het overlegcomité trok daarom de rem op het bezoek aan de wzc’s iets minder strak aan.

Woonzorgcentra waar 90% van de bewoners en 70% van het personeel gevaccineerd is met twee dosissen en waar die tweede dosis al 10 dagen geleden is gebeurd, kunnen voorzichtig meer contacten toelaten tussen bewoners onderling en met bezoekers. Wanneer deze voorwaarden vervuld zijn, kan het woonzorgcentrum ook zijn interne werking aanpassen. Contacten tussen leefgroepen zijn terug mogelijk en er kan samen gegeten kan worden in het restaurant.

In Huize Sint-Augustinus en OLV Ster der Zee kan die versoepeling vanaf vandaag worden ingevoerd. Op 24 februari is het exact tien dagen geleden dat de tweede vaccinatie plaats vond waarbij de opgelegde quota voor bewoners en personeel ook gehaald werden. Voor de wooneenheid Morgenrood is dat pas vanaf 3 maart.

Beide wzc’s zijn momenteel vrij van covid-19. De inentingscampagne had ook een positief gevolg voor het AZ Diest. Na het eerste vaccinatiemoment in de woonzorgcentra waren er een aantal vaccins op overschot, onder andere omdat er 1 extra dosis per flacon getrokken kon worden. De resterende vaccins werden geschonken aan het AZ Diest. 

Twee knuffelcontacten voor gevaccineerde bewoners

In de twee wzc’s is dagelijks bezoek mogelijk van 9 tot 21 uur. Dat bezoek kan plaats vinden op de kamers en dus niet in de gemeenschappelijke ruimtes. Gevaccineerde bewoners mogen 2 knuffelcontacten zien, die om de 2 weken mogen wisselen. Als beide knuffelcontacten niet tot dezelfde thuisbubbel behoren, mogen zij niet samen op de kamer zonder mondmasker.

Niet-gevaccineerde bewoners mogen 2 contacten zien, die om de 2 weken mogen wisselen. Omwille van het verhoogde risico op covid-19 is er geen knuffelcontact mogelijk. Bezoekers houden op de kamer hun mondmasker op.

In het woonzorgcentrum mogen opnieuw overkoepelende activiteiten georganiseerd worden met bewoners van verschillende wooneenheden samen. De bewoners dragen dan een chirurgisch mondmasker en houden voldoende afstand. De organisatoren respecteren een limiet van aantal personen per ruimte.

Geef een reactie