Gedeputeerde Tom Dehaene steunt landbouwbedrijven die hun bedrijf vergroenen

Landbouwbedrijven mogen geen geïsoleerde eilandjes in het landschap zijn, maar zouden er deel van moeten uitmaken. Om de integratie tussen landbouw en landschap te bevorderen, geeft de provincie Vlaams-Brabant subsidies aan landbouwers die hun bedrijf vergroenen. De Provinciale Landbouwkamer trekt 30.000 euro uit voor landschapsintegratie. Landbouwbedrijven, die streekeigen groen aanplanten op hun site, kunnen gebruik maken van deze steun. Ze kunnen die gebruiken voor de aanplanting van streekeigen groen, zoals hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen en boomgaarden. Nieuw is dat er extra aandacht gaat naar bijvriendelijke beplanting. Op die manier wil de provincie Vlaams-Brabant de wisselwerking tussen landbouw en natuur bevorderen.

Volgens gedeputeerde voor Land- en tuinbouw Tom Dehaene mogen landbouwbedrijven zich niet verstoppen achter groenschermen en zouden ze best beter opgaan in het omliggende landschap. Dat is interessant voor de boer zelf maar ook voor fietsers en wandelaars. Volgens gedeputeerde Tom Dehaene geeft de provinciale landschapsarchitect ook gratis advies en helpt bij de opmaak van de beplantingsplannen

De voorbije jaren waren er gemiddeld zo’n 35 aanvragen van landbouwbedrijven. Maar vorig jaar zakte het aantal door corona tot 22.

Geef een reactie