Vliegveld Schaffen zal in 2021 intensief gebruikt worden om crews van A400M ervaring te laten opdoen

Defensie maakt bekend dat het vliegveld van Schaffen in 2021 het ganse jaar intensief zal gebruikt worden om de bemanningen van de nagelnieuwe A400M ervaring te laten opdoen. In 2020 werd vooral op Leopoldsburg Noord (Hechtel) gevlogen en gedropt. Die droppings maakten deel uit van een internationaal testprogramma van Airbus om de A400M nog te verbeteren. Die verbeteringen worden al geïncorporeerd in de nog te leveren toestellen en ze worden later ook aangebracht op de toestellen die al geleverd zijn.

De intensieve tactische vluchten op lage hoogte met de A400M maar ook met de C130 zullen dan weer geconcentreerd worden rond de militaire basissen van Koksijde, Kleine-Brogel, Bevekom en Florennes.

In de periode van 4 tot 8 januari 2021 maakten de C-130H-transportvliegtuigen van de 15 Wing Luchttransport reeds intensief gebruik van het vliegveld van Koksijde om tactische operaties bij nacht te oefenen. Die vluchten waren voornamelijk gericht op het trainen van de C-130-crew om te vliegen met gespecialiseerde nachtkijkers in een tactische omgeving.

Tijdens de huidige coronapandemie is het voor de 15 Wing een absolute prioriteit om de paraatheid van de vliegtuigen te waarborgen in geval van crisis. De mogelijkheid om met nachtkijkers in het volledig donker te opereren heeft naast de grote tactische meerwaarde en extra bescherming ook een bijzondere flexibiliteit tot gevolg. Zo waarborgt dit een 24/7 inzetbaarheid van onze militaire luchttransporttoestellen in een heel ruime waaier van omstandigheden.

Tijdens de oefenweek consolideren de bemanningen van de 15 Wing het vliegen op lage hoogte, tactische benaderingen, landingen en drops. Om die kwalificaties met nachtkijkers te trainen, hebben onze piloten nood aan een vliegveld en landingsbaan zonder verlichting, blacked out genoemd in het luchtvaartjargon. Dit is niet mogelijk op Brussels International, de thuisbasis van onze C-130H- en A400M-transportvloot.

Om de efficiëntie van de oefening te verhogen en de doelstellingen te behalen, is dan ook gekozen om de vliegactiviteiten te concentreren op de luchtmachtbasis van Koksijde. Om het geheel in goede banen te leiden, kon de basis rekenen op extra personeel en materieel. Zo werden er, naast de versterking voor de dienst Air Traffic Control, 7 brandweermannen en 3 Panther-brandweervoertuigen extra ingezet voor het veilige verloop van de operaties.

Dergelijke intensieve activiteiten worden vaak in het buitenland uitgevoerd omdat in België het beschikbare luchtruim heel beperkt is, net als de landingszones, dropzones en gebieden voor vluchten op lage hoogte. Door de huidige wereldwijde Covid-19-crisis en de daaruit volgende maatregelen zijn die opties in het buitenland sterk gereduceerd en wordt er actief gezocht naar alternatieven dichter bij huis. In dit kader heeft Defensie zijn partnerschap met de United States Air Force en de luchtmachtbasis in Chièvres recent sterk kunnen uitbreiden. Daardoor kunnen onze transportcrews in eigen land gebruikmaken van een assault strip, een heel korte en ruwe landingsbaan om stormlandingen uit te voeren.

One comment

Geef een reactie