Verdwenen hoogbejaarde man levend terug gevonden dankzij massale ontplooiing hulpdiensten

De 85-jarige Jos P uit de Testeltsesteeenweg in Averbode, is vanmorgen levend terug gevonden, nadat de man gisterenavond verdween in de bossen in de buurt van de Biezebeemden. Dat is een natuurgebied aan de voet van de Voortberg in Testelt. De search & rescue-actie was een voorbeeld van efficiënte inzet van de hulpdiensten in ons land.

De bejaarde man was vrijdagnamiddag omstreeks 14 uur vertrokken en daarna niet meer naar huis terug gekeerd. Hij werd door zijn echtgenote als vermist opgegeven en dat was meteen het signaal om snel met een intensieve zoekactie te beginnen. De site waar de man verdween, kan erg gevaarlijk zijn omdat er nogal wat vijvers liggen. Een helikopter van de federale politie die uitgerust is met een warmtebeeldcamera zocht de omgeving af. Zij werden op het terrein geassisteerd door een team met speurhonden. Dat leverde in eerste instantie geen resultaat op maar het zou wel de aanleiding zijn om Jos P vanmorgen bijzonder snel te kunnen traceren. De zoekactie werd vrijdagnacht tijdelijk opgeschort maar zou zaterdagochtend opnieuw, en nog intenser, worden opgestart.

Op een nieuwe wijk tegenover Biezebeemden in Testelt, werd zaterdagmorgen tussen 8 uur en 9 uur, een multidisciplinair samengestelde ploeg van hulpdiensten ontplooid. De civiele bescherming kwam ter plaatse met speurhonden en drones en met een gespecialiseerde ploeg van de cel vermiste personen onder persoonlijke leiding van Alain Remue. De federale politie stuurde opnieuw een helikopter met warmtebeeldcamera en personeel die de terreinverkenning konden verder zetten. Verder waren er teams van politiezone Demerdal, van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost en de medische dienst ter plaatse.

Al heel snel nadat de zoekactie werd opgestart kwam er goed nieuws. De warmtebeeldcamera van de politie kon een lichaam traceren in een zijweggetje van Biezebeemden. “Men heeft de beelden van vrijdagavond opnieuw geanalyseerd”, zegt burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes. “Die tweede analyse was aanleiding om wat gerichter te gaan zoeken en dat bleek uiteindelijk ook resultaat op te leveren.

De teams die ter plaatse kwamen stelden vast dat het hart van Jos nog klopte. De bejaarde man heeft enorm veel geluk gehad. Het was vrijdagnacht ongewoon warm en Jos was ook bijzonder warm gekleed. Allicht hebben die twee factoren ervoor gezorgd dat hij niet onderkoeld raakte. Jos kwam niet in een vijver terecht alhoewel er op de vindplaats, aan alle kanten water aanwezig is. Hij werd zo snel mogelijk door de politiehelikopter geëvacueerd naar de zone van waaruit de hulpactie werd gecoördineerd. Daar was ondertussen ook de echtgenote van Jos gearriveerd. De man was op dat moment al bij bewustzijn en hij kon zelfs even met zijn echtgenote praten. De zorg werd overgenomen door de medische dienst die ook een MUG ter plaatse stuurden.

“Het doet deugd om in deze moeilijke tijden ook eens goed nieuws te kunnen brengen”, vatte burgemeester Manu Claes de situatie samen. Manu Claes onderstreepte ook de knappe samenwerking tussen de hulpdiensten.

Geef een reactie