Kies nu de beiaarddeuntjes die jou vrolijk doen rondhuppelen in Diest!

Bezoekers in Diest kunnen binnenkort vrolijk door de straten huppelen. Stadsbeiaardier Wim Van den Broeck gaat namelijk zijn repertoire aanpassen. De voorbije weken stroomden tientallen suggesties binnen in de Mosterdpot en de beiaardier maakte op basis daarvan een long list van 20 songs. Je kan vanaf nu stemmen op jouw absolute favoriete deuntje.

Al dat gestem levert uiteindelijk een top 6 op. Snoodaards die meerdere keren willen stemmen zijn eraan voor de moeite. Het systeem laat maar 1 stem per persoon toe.

Stem op jouw favoriete nummer via: www.diest.be/beiaard. Je stem uitbrengen kan nog tot en met zaterdag 16 januari 2021.

De keuze is erg divers. Uiteraard zit er een nummer van The Scabs bij en de Mars van de Belgische para’s kan maar moeilijk ontbreken.

Deze 20 nummers zijn nu de kanshebbers:

 • Gimme gimme gimme (Abba)
 • Zij gelooft in mij (André Hazes)
 • Piano man (Billy Joël)
 • Samen voor altijd (Marco Borsato)
 • Your song (Elton John)
 • Diest, mijn stad (Leon Op de beek)
 • Bohemian rhapsody (Queen)
 • Sound of silence (Simon and Garfunkel)
 • Let it be (The Beatles)
 • Hard Times (The Scabs)
 • Blinding Lights (The weekend)
 • La valse d’ Amelie (Yann Tiersen)
 • Laat de zon in je hart (Willy Sommers)
 • Halleluja  (G. F. Händel)
 • Eenzaam zonder jou (Will Tura)
 • Mars van de Belgische para’s
 • Lacrimosa (Mozart)
 • Hijo de la luna (Mecano)
 • Marina (Rocco Granata)
 • You raise me up  (Secret Garden)


De beiaard van Diest is een tamelijk uniek instrument. Het is een Hemony-Sergeys beiaard van Diest. De stad kocht die de stad al in 1671 kocht bij de beroemde Amsterdamse klokkengieter Pieter Hemony. Hij betekent voor klokken en beiaarden wat Stradivarius voor de viool betekent. Deze unieke beiaard met 32 klokken is bovendien de grootste nog overgebleven Hemony-beiaard ter wereld. In 1974 werd de beiaard uitgebreid met 15 klokken van Jacques Sergeys. Dat bracht het totaal op 47 klokken.

Diest heeft twee stadsbeiaardiers. Teun Michiels klopt al langer op de klepels maar hij deelt dat muzikaal genot tegenwoordig met een van zijn oud-leerlingen. Wim Van den Broeck studeerde in 2013 met grote onderscheiding af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Wim is een echte virtuoos en ook begenadigd organist.

Diest beschikt sinds de zomer van 2014 over het meest geavanceerde beiaardcomputer-besturingssysteem ter wereld. Diestenaar Filip Vandueren, voornamelijk bekend als producer van Milk Inc., schonk zowel de hardware als de software. De oude computer had de geest gegeven en Filip kon er niet mee leven dat de beiaard zou zwijgen. De automatische beiaard speelt elke dag van 9 tot 21u.

One comment

Geef een reactie