Markt en site De Hemmekes in Zichem krijgen een stevige remake voor aanleg erfgoedwandeling

Op de Markt van Zichem zijn vrijdag de werken voor de aanleg van de erfgoedwandeling gestart. Er komt een nieuw pad naar de kiosk. Het marktplein wordt afgeboord met lage hagen en wordt een bloemenzone aangelegd. Verder komen er zitelementen en fietsbergingen in de typische Merodestijl.

Ook aan de Hemmekens worden de werken voor de erfgoedwandeling aangevat. Tussen de twee Demerarmen loopt een pad van de watermolen naar de gemeenschapszaal. Langs dat pad liggen een reeks volkstuintjes. Daar worden fruitbomen geplant. In het weiland rond de zaal komt een wandel- en fietspad naar de oevers van de Demer. Ook daar komen fruitbomen en er worden extra picknickbanken voorzien. Verder wordt het speeltuintje op deze plaats opnieuw aangelegd. Eerder liet de provincie Vlaams-Brabant op deze site al een erg fraaie picknickplaats aanleggen in de vorm van een platbodem in Cortenstaal.

Eerder deze week publiceerden wij al een bericht over de aanleg van twee wandel- en fietsbruggen in het kader van de erfgoedwandeling. Die komen over de Zwarte Beek en over de oude Demerarm aan De Hemmekes. De bruggen maken een trage verbinding met het station van Zichem mogelijk. De brug over de Demer wordt in het voorjaar van 2021 gebouwd. De brug over de Zwarte Beek wordt samen met een derde fiets- en wandelbrug over de Hulpe aangelegd. Die derde brug is onderdeel van de heraanleg van de zeven bedevaartwegen naar Scherpenheuvel. De vergunning hiervoor is nog niet helemaal rond. Allicht worden deze constructies pas in de tweede helft van 2021 gerealiseerd.

Burgemeester Manu Claes benadrukt het belang van het project voor de toeristische ontwikkeling van de stad. Het initiatief kadert in het Landinrichtingsproject De Merode van de Vlaamse Land Maatschappij (VLM), in samenwerking met het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem.

2 comments

Geef een reactie