Meerdere wandelbruggen gepland in Zichem voor heraanleg bedevaartwegen en erfgoedwandeling

Wij publiceerden eerder deze week al het bericht dat er een wandelbrug komt over de Zwarte Beek in Zichem. Die brug is onderdeel van de erfgoedwandeling die in de deelgemeente wordt aangelegd. Een aantal lezers van onze nieuwssite merkten echter op dat er in Zichem geen Zwarte Beek zou zijn. Een van hen suggereerde dat het allicht over de Hulpe gaat. Die beek wordt ook wel het Zwarte Water genoemd.

Wel degelijk een Zwarte Beek in Zichem

Zowel de provincie Vlaams-Brabant als de projectleider van VLM bevestigen echter dat het wel degelijk over de Zwarte Beek gaat. Bert Van Hooff van VLM geeft verder aan dat die Zwarte Beek op een aantal plannen ook wel de Leigracht wordt genoemd. De Zwarte Beek mondt een paar honderd meter in zuidelijke richting na de geplande brug wel uit in de Hulpe.

Op de drie plannen die hieronder volgen, kan je de positie van de brug duidelijk situeren. Ze komt net voor de eerste scherpe bocht die de beek in die omgeving twee keer maakt.

Je kan na de plannetjes meer lezen over de andere wandelbruggen

Om de erfgoedwandeling helemaal met droge voeten te kunnen afleggen is er overigens nog een tweede wandelbrug nodig. Die komt over de oude Demerarm achter de Hemmekes. Die site wordt een belangrijk onderdeel van de erfgoedwandeling. Je kan daar picknicken in de platbodem en er komt een aanlegplaats voor kano’s.

Heraanleg zeven bedevaartwegen

Daar stopt het echter niet met de aanleg van wandelbruggen. De erfgoedwandeling is (deels) een onderdeel van de heraanleg van de zeven bedevaartwegen naar Scherpenheuvel. In het kader van dat project komen er ook wandelbruggen over de Hulpe en in het Doodbroek over de Laarbeek.

De brug over de Hulpe komt naast de zandvang die VMM vlakbij de Ernest Claesstraat realiseerde in 2019. Momenteel saneert VMM in die omgeving de oevers en de bedding van de Hulpe.

Realisatie start in 2021

De werken voor de brug over de Demer starten in het voorjaar van 2021. Het is de bedoeling om eind 2021 te starten met de uitvoering van de werken voor de andere wandelbruggen. Allicht worden die uitgevoerd als één project.

De erfgoedwandeling in Zichem is erg knap uitgewerkt en kan dit gedeelte van het Hageland, en zeker Zichem, een stevige toeristische boost geven. Onder meer de Markt, de site Maagdentoren, de stationsomgeving, de site Hemmekes en het geboortehuis van Nest Claes maken er deel van uit. In het filmpje kan je al een paar van die plaatsjes ontdekken.

Geef een reactie