Nieuwjaarszingen en driekoningenzingen mag in Scherpenheuvel-Zichem onder strikte voorwaarden

De gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren maakte eerder deze week een opening voor het nieuwjaarszingen in de provincie. In Haacht, Keerbergen, Begijnendijk en Tremelo speelde ze daar snel op in met de actie Da’s andere koek.

In Scherpenheuvel-Zichem liet burgemeester Manu Claes uitschijnen dat hij de opening die de gouverneur mogelijk maakte ook zou toelaten. Dat werd vandaag ook bevestigd maar het bestuur in Scherpenheuvel-Zichem gaat nog een flink stuk verder dan in de eerder genoemde gemeenten. Zowel op 31 december als op 6 januari mogen de kinderen de straat op en er staat geen limiet op de uren waarin dat mag. In de andere gemeenten kan het enkel op 31 december tussen 9 uur en 12 uur. In bijna alle deelgemeenten van Scherpenheuvel-Zichem is nieuwjaarszingen erg populair. Enkel in Scherpenheuvel is Driekoningenzingen de traditie.

Zangertjes en buurtbewoners moeten zich wel aan duidelijke maatregelen houden. Een echte huis-aan-huis activiteit, met aanbellen of kloppen in combinatie met het openen van de deur, blijft verboden.

Hoe kan je veilig zingen?

  • Je mag op pad gaan met je gezin of in groepjes van maximaal 4 personen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 12!
  • Aanbellen kan niet, zingen mag wel. De deuren blijven gesloten maar de kinderen mogen snoepjes of andere traktaties meenemen die eerder werden opgehangen of in een mand werden neergelegd.
  • Kinderen moeten afstand bewaren tegenover andere groepen en eventueel moeten ze even wachten.
  • Wie ouder is dan 12 jaar draagt een mondmasker waar nodig!

Hoe kan je veilig uitdelen?

  • De deur blijft gesloten, zelf uitdelen mag niet. Je mag wel traktaties klaar leggen of ophangen.
  • Op http://www.scherpenheuvel-zichem.be vind je leuke tips waar je mee aan de slag kan gaan.
  • Was of ontsmet je handen als je met de traktaties aan de slag gaat. Draag een mondneusmasker.
  • Geen extraatjes zoals een drankje voor de mama’s en de papa’s. En dus ook geen jeneverstandjes!

Als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen we deze speciale editie toch veilig houden.”, stelt burgemeester Manu Claes.

Je kan burgemeester Claes niet verwijten dat hij de uitzondering van de gouverneur toelaat. Je kan wel bedenkingen hebben bij het verschil in beleid tussen de provincies. Vanmorgen maakte gouverneur Cathy Berx van Antwerpen bekend dat ze net deze uitzonderingen expliciet verbiedt. Het is frappant dat twee aan mekaar grenzende provincies een tegengesteld beleid voeren. Wat in Vlaams-Brabant wordt aangekondigd als een uitzondering op de eerder aangekondigde maatregel, wordt in Antwerpen expliciet verboden.

Geef een reactie