Alternatief voor nieuwjaarszingen in Vlaams-Brabant, expliciet verbod in Antwerpen

Provinciegouverneur Jan Spooren vaardigde enkele weken geleden al een politiebesluit uit waarin hij “sterk afraadt om deur-aan-deur te gaan in de context van folkloristische activiteiten”. Hij noemt daarbij expliciet Halloween of oudjaar-nieuwjaarszingen. 

Veel gezinnen hebben zich al neergelegd bij die maatregel maar burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes lijkt toch een opening te creëren.

Op Facebook stelt een inwoner hem deze vraag:

Een vraagje, wordt er dit jaar in Scherpenheuvel-Zichem door de kindjes op 31/12 nieuwjaar gezongen ? Sommige gemeenten hebben beslist wel, hoe zit het in Scherpenheuvel-Zichem?Kan dit duidelijk meegedeeld worden? Dank u.

“Jazeker, concrete info volgt nog”, antwoordt Manu Claes hierop.

Je kan je dus afvragen of de burgemeester ingaat tegen de bepalingen van het politiebesluit maar dat blijkt niet zo te zijn. Gouverneur Spooren heeft namelijk deze week blijkbaar een brief geschreven naar alle burgemeesters in de provincie. Hij maakt in die brief een opening om, mits zeer strikte maatregelen, toch toe te laten dat de kinderen gaan nieuwjaar zingen.

Da’s andere koek

In Haacht, Keerbergen, Bonheiden, Begijnendijk en Tremelo hebben ze ondertussen al gereageerd op de opening die Jan Spooren creëert. Ze organiseren daar de actie Da’s andere koek. Het is niet de bedoeling dat de kinderen zingend van deur tot deur gaan. In de plaats daarvan kunnen ze een wenskoek op papier in de brievenbus stoppen. De mensen die meedoen met de actie kunnen een mandje lekkers voor de deur zetten of snoepjes in de haag of aan het wasrek hangen.

Kinderen mogen maximaal in groepjes van vier zijn en vanaf 12 jaar moeten ze mondneusbescherming dragen. Ze mogen enkel in de buurt van de eigen woning gaan zingen en het kan enkel op donderdag 31 december van 9 uur tot 12 uur.

En ook nog dit: versnaperingen en drankjes mogen niet. Geen warme choco dus. En al zeker geen jenevertentjes.

Gelijk speelveld geschonden

Allicht hint burgemeester Claes op iets gelijkaardigs, binnen de beperkte mogelijkheden die de provinciegouverneur toelaat. Echt nieuwjaar zingen zal dat spijtig genoeg nooit worden. Er mogen namelijk geen deuren worden geopend. De opening die Jan Spooren maakt zorgt ondertussen voor onduidelijkheid. Het zogenaamde gelijke speelveld dat toch te pas en te onpas wordt bovengehaald in deze crisis, is namelijk flagrant geschonden. Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx verbiedt vandaag, in samenspraak met haar burgemeesters, dat er nieuwjaar wordt gezongen. Ze verbiedt zelfs expliciet dat er tekeningen in de bussen worden gestopt of dat er snoepjes worden opgehangen. Dat is precies wat men in Vlaams-Brabant toelaat. Kindjes in Averbode kunnen dus, onder strikte maatregelen, de straat op. Even verder, in Herselt bijvoorbeeld, kan dat expliciet niet!

Geef een reactie