Tessenderlo krijgt misschien cruciale rol bij distributie van het coronavaccin

Het vaccin. Het is de heilige graal die deze wereld weer in een functionerende plooi moet brengen. De distributie ervan wordt een stevige logistieke klus waar op dit moment al hard aan gewerkt wordt. Onder meer op de luchthaven in Zaventem worden warehouses opgetuigd die toelaten om het product in de juiste omstandigheden te kunnen bewaren.

Die faciliteit zal vooral internationaal een belangrijke rol kunnen spelen. Op nationaal niveau zou de nieuwe vestiging van Pharma Distri Center in Tessenderlo wel eens erg belangrijk kunnen worden. Pharma Distri Center is een zusterbedrijf van Febelco, een naam die de meeste mensen kennen van de auto’s die een paar keer per dag toeleveren aan meer dan 3000 apotheken. Febelco levert niet alleen toe aan de apotheken, het bedrijf is een coöperatieve die ook eigendom is van de apothekers. Een stevige lobbygroep dus, die kan wegen op bepaalde beslissingen, zowel bij de overheid als bij de grote farmabedrijven.

De nieuwe bedrijfshal op Schoonhees in Tessenderlo is 3,5 hectare groot en supertechnologisch opgebouwd. De investering bedraagt ongeveer 50 miljoen euro. Het valt op dat de hal in laatste instantie nog werd uitgebreid met een capaciteit van 5000 extra paletten. Pharma Distri Center heeft ook voldoende koelcapaciteit. Het bedrijf heeft dus alles in huis wat nodig is om het vaccin in de juiste omstandigheden te bewaren maar ook te verdelen. De vraag is nu voor welk model de federale regering kiest om het vaccin ook effectief naar de eindbestemmeling te brengen. Maar zelfs als men voor een centraal model kiest moeten de vaccins bewaard en beleverd worden. Een stevige opportuniteit dus, voor het bedrijf in Tessenderlo.

Pharma Distri Center Tessenderlo start in januari 2021 op. Dat is dus net op tijd om de distributie van de vaccins tegen covid-19 te kunnen verwerken. Het bedrijf zal zo’n 45 mensen tewerk stellen wat opmerkelijk weinig is. In de opslagruimte zal je dan ook nauwelijks iemand tegen het lijf lopen. Alles verloopt daar volautomatisch met pick-ups die gestuurd worden via intelligente systemen. Het bedrijf heeft vooral mensen nodig om die systemen te beheren en te onderhouden.

Tessenderlo wordt veruit de grootste vestiging van Pharma Distri Center. De groep heeft ook distributiecentra in Bornem, Sint-Niklaas en Heusden-Zolder. Uit een studie van Prologis blijkt dat Limburg zal evolueren naar een positie als draaischijf voor distributie in West-Europa. Dat heeft de bedrijfsleiding overtuigd om voor Tessenderlo te kiezen.

Geef een reactie